Domaći majonez

Uvek sam više volela majonez nego kečap. Krompiriće bih gotovo nepogrešivo uvek pre umočila u majonez nego u bilo koju drugu umakalicu. Posebno volim domaći majonez jer zaista ima ukus kakav ni jedan kupovni ne može da imitira. Da, u eri zdrave hrane, brojanja svake kalorije i nekoliko desetina različitih vrsta ishrane, ja majonez pravim od suncokretovog ulja. 

Šta nije u redu sa mnom? Ništa, sasvim sam normalna jer i dalje smatram da je majonez koji napravim kod kuće daleko bolji od onog koji bih kupila u prodavnici jer sam u chopper stavila samo ono što sam htela: jaje, so, biber, limun, dižon senf i ulje. 

Ulje zaista jeste kritična namirnica i generalno ga ne koristim ni za šta osim za duboko prženje s vremena na vreme, a vi ga definitivno možete zameniti bilo kojim drugim uljem za koje smatrate da je bolje i kvalitetnije. Maslinovo ulje će definitivno dati intezivniji ukus, ali postoje i druga ulja koja su neutralnog ukusa, kao što je ulje od semena koštica. A ako ste baš u zagazili u zdravu hranu, probajte da napravite majonez sa susamovim ili bundevinim uljem, sigurna sam da će imati fantastično neobičan ukus.

Ove srede vam uz najjednostavniji recept za majonez predstavljam još jedan Kenwood aparat koji sam izabrala. U pitanju je chopper ili električna seckalica koja me je potpuno oduvala svaki put kada sam je koristila! Prvo što sam u njoj samlela bili su bademi! Uz nekoliko pulsiranja, dobila sam savršeno samleven badem kakav nikada nisam dobila u staroj seckalici. Fora je što ovaj chopper ima 4 noža! Predviđen je čak i za drobljenje leda! To još uvek nisam isprobala, ali definitivno hoću kada za koji mesec na red dođu sorbeti od voća.

Osim toga, seckalica ima i dodatnu posudu za pripremu majoneza koja će tokom rada dozirati ulje u tankom mlazu, baš kao da sve pravite ručno. Super stvar ako preferirate pripremu sopstvenog majoneza, a ja sam sve više za to 🙂


Domaći majonez

1 jaje
1 kašičica dižon senfa
1 kašičica limunovog soka
Prstohvat soli
Prstohvat bibera
Oko 220 ml ulja

Dodatno:
2 čena belog luka + 1 kašika ulja
1 kašičica sitno seckanog svežeg peršuna
1 kašičica sitno seckanog svežeg sremuša
1 kašičica sitno seckanog sveže mirođije

Priprema:

Za početak u chopper stavite sva 4 noža i jedno jaje. Dodajte so i biber a zatim izmiksajte  da se jaje delimično umuti. Dodajte senf i limunov sok pa ponovo izmiksajte da se sve sjedini. Uklonite gornji nož i stavite posudu za pravljenje majoneza. U nju brzo sipajte ulje, poklopite i miksajte uz duže pulsiranje dok ne dobijete majonez. To traje nekoliko minuta.

U gotov majonez možete dodavati začine po želji ali i razno sveže začinsko bilje. Jedna od opcija je da sitno iseckate peršun, mirođiju i sremuš i sve zajedno pomešate sa majonezom. Druga opcija je da sitno seckani beli luk kratko ispržite na zagrejanom ulju, tek da dobije boju i postane hrskav. Za to će vam trebate jedva minut jer beli luk brzo porumeni. Procedite ga od ulja i dodajte gotovom majonezu. Ostavite neko vreme u zatvorenoj posudi u frižideru da bi beli luk pustio aromu.

Uživajte u pripremi i u degustaciji! 🙂

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.