Tulumbe

Pišem vam ovaj recept, da ga nikada ne sačuvate i da ga zaboravite. Nemojte praviti tulumbe. Nema razloga. Lepo kupite gotove tulumbe u prvom marketu, neka vam se smuči koliko su ružne i odustanite, brate od njih. Šta će vam. Tulumbe su zlo, nikome ne trebaju. Osim što nam svima trebaju. Meni posebno.

Ne znam, ne znam da li nešto na ovom svetu može da se meri sa kolačima koji su zaliveni sirupom. Nema te baklave na ovom svetu koja mi se ne bi dopala. Nema urmašice koju ne bih srcu privolela. I nema, nije se rodila, tulumba koju bih odbila.

Pravila sam ih samo jednom ili dvaput i hvala bogu pa sam zeznula recept i na duže vreme batalila posao. Ali, došlo je na naplatu pre nekoliko dana kada sam rešila da ih napravim i da razbijem. I razbila sam! Bile su savršene, hrskave, sočne, taman sve. Evo recepta, pa vi vidite šta ćete sa njim.


Tulumbe

Sirup ili agda:
400 g šećera
300 ml vode
Neka kriška limuna, opciono
Malo vanile, opciono

Testo:
100 ml mleka
100 ml vode
1 kašika šećera
30 g puteta
50 ml ulja
150 g brašna
5 jaja srednje veličine

Priprema:

Vodu i šećer stavite u šerpu i kuvajte da provri. Smanjite jačinu, dodajte limun i vanilu ako želite i kuvajte još 4-5 minuta. Sklonite sa vatre i ohladite.

Za testo u šerpu stavite vodu, mleko, šećer, puter. Pustite da provri, sklonite sa vatre i dodajte celu količinu brašna odjednom. Dobro izmešajte varjačom da se sjedini u kompaktno testo pa vratite na isključenu ringlu i kuvajte uz konstantno mešanje minut-dva. Sklonute sa vatre i pustite da se prohladi 10-15 minuta. Dodajte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći mikserom dok ne dobijete kompaktno, glatko i meko testo.

Ulje dobro zagrejte u dubljoj šerpi ali na SREDNJOJ jačini. Ja koristim 3. stepen od mogućih 6 na ringli. Vatra ne treba da bude prejaka ali ulje treba da je dobro zagrejano. Preručite testo u špric za tulumbe ili kesu sa zvezdastim nastavkom. Istiskajte testo u ulje u dužini koja vam odgovara i secite nožem. Pržite uz okretanje nekoliko minuta dok tulumbe ne porumene sa svih strana.

Vrele tulumbe izvadite žicom, kratko ih ocedite pa stavite u ohlađen sirup. Neka stoje minut ili dva, s tim što ćete ih okrenuti jednom ili dvaput. Malo ih iscedite pa ređajte u tepsiju u jednom sloju. Ponavljajte dok ima testa. Ako na kraju ostane sirupa, prelijte ga preko tulumbi. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade a nakon toga mogu u frižider. Ja ih obožavam ledene!

*Pravila sam minijaturne tulumbe od 6-7cm. Ispalo je oko 60 komada. Uz male izmene, pravljeno po receptu sa youtube kanala @arijevakuhinja

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.