Starinske vanilice

recept-za-vanilice

Postoje ukusi i teksture koji su urezani toliko duboko u moju svest da ne postoji nikakva mogućnost da ih ikada zaboravim. Ni ne planiram, samo kažem. Blaga škripa pod zubima, pa onda onaj fenomenalni osećaj kada se izmrvi u ustima, pa miris masti i kao šlag na tortu dolazi ukus domaćeg pekmeza od kajsije… I onda se desi zen. Najduži minut u istoriji sitnih kolača – prasak najjednostavnijih ukusa sabijen u jedan kolačić!


Sastojci:

250 g domaće svinjske masti

4 kašike šećera

1 jajeta

1 žumance

sitno rendana korica jednog limuna

1 kašika soka limuna

1 kašika ekstrakta vanile

500 g brašna*

100 g mlevenih oraha

oko 200 g šećera u prahu za valjanje

domaži džem od kajsije ili šipka za spajanje vanilica

Priprema:

Mast penasto umutite sa šećerom pa dodajte jaje, žumance, koricu limuna, sok limuna i ekstrakt vanile. Sve sjedinite mikserom pa dodajte orahe i brašno. Brašno je najbolje da dodajete postepeno kako se ne bi desilo da testo bude previše suvo jer su sva jaja različita i svako brašno drugačije upija. Dakle, postepeno dodajte brašno i mesite rukama dok ne dobijete masno  i glatko testo. Ostavite testo da odmori dok pripremite plehove i ostale potrepštine.

Dva pleha obložite papirom za pečenje. Rernu uključite na 180 stepeni. U jednu činiju stavite šećer u prahu i pripremite džem koji ćete koristiti.

Sada podelite testo na dva dela pa jedan po jedan razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu nešto veću od  pola santimetra. Možete razvući testo i na deblje ili tanje naravano. Ja volim ovu debljinu, to mi je prava vanilica – uska a visoka ☺

Razvučeno testo vadite najmanjom čašicom za rakiju koju psedujete ili minijaturnim okruglim kalupom ili metalnim nastavkom za špric kesu. Ja koristim ovo poslednje i to je prečnika od oko 2-3 cm. Ređajte na pleh i pecite 10-ak minuta u zagrejanoj rerni. Ivice treba da budu tek blago rumene.  Možda će vreme pečenja kod vas biti drugačije pa vodite računa samo da vanilice ostanu svetle.

Ispečene vanilice izvadite iz rerne pa ostavite 5-6 minuta da se malo prohlade. U međuvremnu stavite već drugi pleh u rernu. Ispečene vanilice spajajte sa vrlo malo džema i odmah bogato uvaljajte u šećer u prahu. Ređajte u kutiju i kada sve završite, kutiju poklopite i stavite na hladno. Vanilice su najlepše posle nekoliko dana pa ih možete praviti i 2-3 dana ranije.

starinske-vanilice

domace-vanilice

Prijatno! Vaša Mila

9 thoughts on “Starinske vanilice

    1. Otprilike ispadne oko 30-ak vanilica, ali to može da varira u odnosu na veličinu kalupa kojim se vanilice vade i koliko je tanko/debelo razvučeno testo 🙂

      1. Danke für ganz tollen Vanilce, Rezept, ich bin im Belgrad geboren und ich kann mich noch erinnern wie meine Oma Vanilce gebacken hatte das war ein Genuss, hatte ich keine Rezept und selber zu machen.
        Es tut mir leid , ich kann nicht mehr im Jugoslawische Sprache schreiben , Aber wenn ich Zuhöre kann ich verstehen, ich wünsche ihnen schöne Weihnachten…
        Mfg Ljiljana Gsteu 🙋

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.