Bombice sa smokvama

Zar ne izgledaju divno? Uz ove lepe osušene listove čovek bi zapravo mogao da zavoli jesen, ako je to uopšte moguće. Ja iz nekog razloga jesen nit’ volim nit’ ne volim. Volim je zbog mog rođendana, zbog spremanja zimnice ispred kuće i neodoljivog mirisa zime koji me uvek nepogrešivo vrati u hladne večeri sa mojom Jovanom. Ne volim jesen (čitaj: mrzim jesen) jer je dosadna, mokra i nikad dovoljno hladna da se dobro obučeš (a po difoltu se smrzneš).

Suva pita mi je uvek bila zimski kolač i mnogo je više volim od baklave. Prija mi suvoća i čisti ukus oraha. Bajaderu nikad nisam volela, a sada mi je jasno i zašto – niko nikada nije umeo da je napravi da ne bude preslatka i da ne izgleda kao nesuđena bombica. Sada je obožavam. Orasnice ne pamtim. Mogla bih da kažem da ih nikada nisam ni jela. Sada su mi drage. Onako, baš.

Kuglice sa smokvama sam probala jednom, kada sam bila mlađa pa posle toga nikada nisam pojela suvu, a ni svežu smokvu. Grozan mi je bio i ukus i osećaj trunčica pod zubima (kao kada jedem nešto od heljdinog brašna, pa osetim piljevinu pod zubima). Nedavno sam baš zavolela sveže smokve, prirasle su mi srcu skoro kao nektarine i lubenica pa rekoh sebi da moram ponovo da pokušam sa tim bombicama. I nisam pogrešila, stvarno su divne. Savršene! Od sada definitivno na listi obaveznih sitnih kolača koje pravim. Kad teta Mima da recept, tu nema greške! A srce mi je puno kada njih tri: mama, Mima i Milina sede i degustiraju neki kolač koji ja napravim pa im odnesem na proveru. One su potpuno posvećene tome u tom trenutku, ne postoji ništa važnije i njihov sud je onaj glavni, pravi i jedini.

Prijatno! Vaša Mila!

One thought on “Bombice sa smokvama

  1. Mila, izgleda da se slažemo po mnogo čemu… Ni ja baš ludo ne volim jesen… dovoljno je što najavljuje zimu i smrzavanje… 🙂
    Kolači, opet se slažemo 🙂 Obožavam suvu pitu, baklavu… maminu i još rijetko koju… Bajadere su nepogriješivo slatke… Orasnice sam prvi i jedini put probala prije par godina, jako su mi se dopale, ali ih nikad nisam napravila 🙁
    A pošto suve smokve obožavam, čim dođem do neke vrste mlina ili sjecka da mogu da ih usitnim, isprobaću tvoje bombice… Sigurna sam da će mi se dopasti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.