Božićna pogača na dva načina

Božićna pogača na dva načina

Odmah ću vam priznati! Malo sam varala i iskoristila recept koji već imam. Ali, verujte, potpuno opravdano jer je sjajan! A novih načina za ove divne mekane pogače nikada dosta, složićete se. Božićna pogača na dva načina, it is! Savršeno je u celoj priči što ovaj recept zaista možete i napraviti upravo ovako, na dva načina. Ispečete svoje pogače ujutru, jednu poslužite kao česnicu za Božićni doručak a drugu sačuvate za Božićni ručak.


Božićna pogača na dva načina

450 ml toplog Maxi mleka
1 i po kesica Maxi suvog kvasca
1 kašičica meda
180 ml Maxi suncokretovog ulja
2 Maxi jajeta
1,5 do 2 kašičice soli
Oko 950 g Maxi glatkog brašna T500

1 razmućeno jaje, za premazivanje
Susam i čia, za posipanje
Puter, za umakanje i premazivanje

Priprema:

Zagrejte mleko pa ga pomešajte sa kvascem i medom u većoj činiji. Dodajte jaja, ulje, brašno i so pa sve sjedinite u meko testo. Ukoliko je potrebno, dodajte brašna. Stavite testo u čistu posudu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite ga na sobnoj temperaturi da udvostruči volumen.

Zatim, izručite testo na čistu radnu površinu, bez dodavanja brašna, blago ga premesite a zatim podelite na 2 jednaka dela. Jedan deo testa rastanjite u dugačak pravouganik, dimenzija otprilike 30 x 40 cm. Premažite puterom u tankom sloju a zatim celu ivicu koja je dalje vama zasecite nožem tako da napravite rešetku. Zatim, rolajte testo od vas ka zasečenoj ivici. (pogledajte video na Instagramu da vam bude jasnije) Rolat stavite u okrugli kalup za pečenje, prečnika 24-26cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ostavite da narasta na sobnoj temperaturi, da udvostruči volumen.

Drugi deo testa rastanjite na pravougaonik okvirnih dimenzija 30×40 cm. Nožem isecite na kvadrate jednakih veličina. U posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, okvirnog prečnika 24-26cm, ređajte kvadrate testa koje ste prethodno umočili u puter, tako da formirate prsten. Ukoliko želite, u sredinu posude za pečenje stavite okrugli kalup za pečenje, kako biste osigurali da se pogača ispeče u obliku venca. Imajte u vidu da vatrostalne keramičke posude mogu produžiti vreme pečenja. Takođe, ukoliko koristite posudu za pečenje sa odvojivim dnom, može se desiti da puter iscuri tokom pečenja, pa je najbolje da koristite klasičnu posudu za pečenje. 

Pogače prekrijte vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da narastu. Premažite ih razmućenim jajetom i pospite susamom ili čia semenkama. Ovu veličinu pogača pecite oko 45 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Ohladite ih i servirajte.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.