Brzi hleb sa orasima i suvim grožđem

Slične hlebove sam pravila mnogo puta. Obožavam da ih pravim jer uz malo truda gotovo uvek dobijem fin hleb koji na oko izgleda kao da sam u njega uložila sedam dana svog života. Obožavam to! Ako ste se u životu zanimali za pravljenje hleba onda znate da su hlebovi sa starterom nešto neprevaziđeno. Pošto nemamo starter a želimo hleb koji je maneken baš kao i onaj starterski, onda pribegavamo prečicama. Brzi hleb sa orasima i suvim grožđem vam je jedan takav – hleb napravljen od prečica.

Prvo, možda ne znate za foru, ali narastanje testa u rerni je jedina prečica koja vam u životu treba. Dakle, svako testo koje treba da narasta stavite u rernu zagrejanu na 50 stepeni i odškrinite vrata. Narastanje će trajati neuporedivo kraće!

Drugo, kada ovo konkretno testo naraste, izručite ga na pobrašnjenu radnu površinu i mokrim rukama zavijajte na unutra. Tako će se formirati dodatni mehurići u unutrašnjosti hleba. To je to, sve sam vam cake otkrila, pa vi izvol’te na isprobavanje!


Brzi hleb sa orasima i suvim grožđem

500 g Premia brašna T500
2 kašičice soli
1 kesica Premia suvog kvasca
2 kašičice šećera
360 ml tople vode
70 g Premia oraha
50 g Premia suvog grožđa

Priprema:

Orahe iseckajte. Brašno pomešajte sa solju. Dodajte kvasac, šećer, seckane orahe, suvo grožđe i toplu vodu pa varjačom izmešajte da dobijete gusto, gusto testo kao na slikama. Pokrijte prozirnom folijom i stavite testo u rernu zagrejanu na 50 stepeni sa blago odškrinutim vratima. Ostavite da naraste duplo – 15ak minuta.

Naraslo testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu pa mokrim rukama testo zavijajte na unutra. Dignete jedan kraj test pa ga prebacite na unutra. Ili, testo uzmete po sredini i dignete malo uvis da se odvoji od površine, pa blagim pokretom prvo ka sebi a onda od sebe napravite pokret rolanja. Ovo nije jednostavno objasniti rečima, ali poenta je da u testo uđe još više vazduha kako bi tokom pečenja formirali dodatne rupe u hlebu. Kako god da to uradite – dobro je. Važno je da testo ne mesite na klasičan način. Formirajte loptu i prebacite na papir za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite tako dok zagrejete rernu.

Rernu uključite na 220 stepeni i zagrevajte sa posudom za pečenje koja ima poklopac. Ukoliko nemate odgovarajući poklopac, zagrejte samo posudu za pečenje. Kada se posuda zagrejala, stavite u nju testo sa papirom za pečenje, poklopite i pecite 20 minuta. Ukoliko nemate poklopac, zatvorite posudu aluminijumskom folijom. Nakon 20 minuta sklonite poklopac i nastavite sa pečenjem još 30 minuta.

Nakon pečenja, hleb izvadite iz rerne i plebiscite na žicu za hlađenje. Budite strpljivi i dajte hlebu vremena da završi pečenje makar još 1 sat pre sečenja. Da, hleb će nastaviti da se na neki način “kuva” još neko vreme nakon vađenja iz rerne. Ako ga isečete odmah, možda nećete biti zadovoljni teksturom i izgledom.

Post je urađen u saradnji sa Maxi.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.