Bujurdi sa zlatarskim sirom

bujurdi

Postoji nekoliko jela koja kod mene znače leto. To su definitivno najrazličitije paste i jela od ribe i morskih plodova. Ali, prošlog leta im se prikrao i pečeni sir sa paradajzom ili bujurdi. Ne da im se prikrao, nego polako izbija na vrh liste.

U Grčkoj peku njihovu lepu fetu zajedno sa pradajazom i to jelo nazivaju bujurdi. Ali, mi ćemo ovde da pečemo naš lepi Zlatarski sir “Od naše zemlje” uz dodatak maslina i sušenog paradajza. Zlatarski sir ima dovoljno čvrstu teksturu ali i karakterističan, jak ukus koji je odličan za ovo jelo.

Obavezno svratite u pekaru po sveži somun i obavezno svratite do Maxija po različite vrste paradajza – mnogo je kul kad se zašarene na tanjiru 🙂

Ovo vam dođe kao srpsko-grčko prijateljstvo: grčko maslinovo ulje sa zaštićenim poreklom, grčke kalamata masline, grčki sušeni paradajz i naš najdomaćiji sir i paradajz – milina 🙂


Bujurdi sa zlatarskim sirom

½ kg paradajza različitih oblik i boja
100 ml Pemia grčkog maslinovog ulja
300 g Zlatarskog sira “Od naše zemlje”
50 g Premia kalamata maslina
nekoliko čenova belog luka
1 kašika Premia suvog origana
50 g sušenog paradajza iz ulja
so i biber, po ukusu

Priprema:

Rernu zagrejte na 220 stepeni. U posudu za pečenje stavite paradajz – čeri paradajz ostavite ceo a veće isecite na komade. Zatim, dodoajte masline, čenove belog luka koje ste zgnječili nožem, maslinovo ulje, so i biber. Stavite komade zlatarskog sira i komadiće hleba pa sve pospite origanom. Pecite 25-30 minuta u zagrejanoj rerni i poslužite!

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.