Dimljena paprika

dimljena-paprika

Sigurno ste već čuli da postoji dimljena paprika. Ako ste čuli da postoji onda znate i da je to jedan od najukusnijih začina koje možete da unesete u svoju kuhinju. Tako sam i ja sa jednog puta donela jednu minijaturnu teglicu i čuvala je kao oči u glavi (čoveče, kao suvo zlato!), jer tako nešto ne može da se kupi kod nas…Stvar je u tome da stvarno ne može da se kupi kod nas, ali možete sami da je napravite na vrlo jednostavan način. Ako već sušite meso ili imate nekog ko to radi u vašoj blizini vaše je samo da nanižete suve paprike koje ste kupili na pijaci na kanap i ostavite u pušnici na nekoliko dana. Toliko je jednostavno da bi bila gre’ota ne napraviti. Posebno sada, kada se sa pušnica širom Srbije viore dimovi  ☺


Za teglu od oko 500ml potrebno vam je sledeće:

5 veza (od po 10 komada) sušenih paprika koje kupujete za punjenje

kanap

pušnica

električni mlin za kafu

nekoliko dana strpljenja

Priprema:

Kada ste kupili paprike i doneli ih kući, vi ih lepo operite ili prebrišite vlažnom čistom krpom da sklonite eventualnu prljavštinu. Zatim, svaki kraj paprike bušnite nožem i provucite debeli kanap tako da paprike budu nanizane na njega jedna za drugom. Vežite krajeve i obesite u već podloženoj pušnici. U njoj sigurno već sušite meso i slaninu, pa iskoristite vatru da osušite i papriku. Ostavite da se pored mesa dimi 2-3 dana pa sklonite iz pušnice. Ostavite dan ili dva da paprike malo odmore pa ih onda sameljite u mlinu za kafu, dve po dve, do željene finoće. Mi smo mleli na krupnije, tako nam je lepše… Samlevenu papriku preručite u teglu i čuvajte dobro zatvoreno.

dimljene-paprike

Uporedili smo kupljenu dimljenu papriku iz inostranstva sa ovom našom najdomaćijom mogućom i razlika je mala ali u korist naše paprike. Nekako je ukusnija i ima više tog dimnog ukusa i mirisa.

smoked-paprika

Prijatno! Vaša Mila!

2 thoughts on “Dimljena paprika

  1. Sjajno! Imala sam ovaj zacin i strasno patim sto ga vise nemam. Oplemenio mi je i najjednostavnije jelo. Nisam u mogucnosti da isprobam tvoj recept jer u gradu niko nema pusnicu. Ako resis da ga pustis u prodaju racunaj na mene.

    1. Drago mi je sto vam se svidja ukus i miris dimljene paprike. Ako ste zainteresovani javite se na 060 3588807, U ponudi imamo slatku dimjenu mlevenu, slatku dimljenu tucanu,ljutu dimljenu mlavenu i ljutu tucanu dimljenu na bukvi. Cena je 135 din za pakovanje od 100 gr. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.