Domaća kobasica

domaća kobasica

Pa kakva može da bude nego baš onakva kakvu smo hteli ☺ Ustanovili smo da ima malo više belog luka pa ću ja ovde staviti meru koja će biti dobra. Ceo proces sam po sebi nije preterano komlikovan… Napravi se smesa, napune svinjaska crevca, odstoji jedan dan, okači se u pušnicu, založi nekoliko vatri u desetak dana (zavisno od pušnice) i onda samo grickate kao grisine.

Važno je da sastojke dobro izmesite zajedno kako bi svuda bilo ujednačeno i podjednako začinjeno. To traži snage i vremena, pa je najbolje da vas nekoliko radi naa tome. Ovakve kobasice su ukusne i fino pikantne a vi svakako to možete prilagoditi sebi smanjivanjem ili uvećavanjem nekih od sastojaka.


Domaća kobasica

Za 20kg kobasice:

13 kg svinjetine

5 kg junetine

2 kg sveže svinjske slanine sve zajedno samleveno

20 g soli po kilogramu mesa

200g slatke mlevene paprike

100g ljute mlevene paprike

100g crnog mlevenog bibera

50g belog mlevenog bibera

50g čili mlevene paprike  

20 g belog luka po kilogramu

400-500 g svinjskih crevaca 

Priprema:

U velikoj plastičnoj vangli dobro zamesite sve sastojke. Možete po ujednačenosti boje da pratite kako napredujete. Smesa treba da bude svuda ista, to znači da su se začini i mesa svuda podjednako izmešali. Mesite rukama oko 1 sat. Najbolje je da radi nekoliko vas i da to radite naaizmenično.

Crevca koja smo kupili bila su spakovana u plastične kese i bila su posoljena. Operite ih od te soli i držite u hladnoj vodi 30-ak minuta.
Da biste olakšali sebi posao razdvojite crevca i namotajte ih na oklagiju. Oklagiju stavite na dve velike tegle da formirate prečku kako bi crevca mogla slobodno da vise odatle. Odatle ih uzimajte kad punite kobasice.

Punjenje obavite uz pomoć punilice za kovbasice koju možete kupiti na buvljaku ili u prodavnicama koje prodaju posuđe i razne kuhinjske potrepštnie. Prilikom punjenja ćete svako crevce vezati na početku a tamo gde želite da se kobasica završi uvrnućete crevo nekoliko puta kako bi se meso unutra odvojilo. Tako uradite sa preostalim crevcima i mesom. Svako crevce na kraju zavežite. Ukoliko je negde ostalo vazduha, bušnite na tom mestu brzim ubodom igle da ispustite vazduh. Formirane kobasice ostavite na hlaadnom 24 sata a onda ih naređajte u pušnicu.

Pušnica je ložena 5-6 puta za dve nedelje koliko su kobasice stajale u njoj. Svaka pušnica je drugačija a ako čitate ovaj recept verovatno već imate svoj sistem dimljenja, pa se njega i držite.


domaća kobasica
domaća kobasica
Prijatno! Vaša Mila!

13 thoughts on “Domaća kobasica

  1. E sad si mi zaista napravila zazubice…jojjj jesam pozelela domace kobasice. Ovo izgleda tako dobro da bi pruzila ruku kroz monitor i uzela parce:)) Najm!

  2. Postovanje sad u ovom mjesecu spremam krmokolj tako mi kazemo.Recept je izvrstan samo nisam siguran u sebe hocu li uspjeti tako napravit kobasicu pozdrav

    1. Hoćete sigurno 🙂 I mi smo bili potpuni amateri kada sam pisala ovaj recept! Pravićemo je ponovo krajem novembra pa ćemo možda isprobati još neki recept koji ću napisati na blogu. Držim fige da sve upse 🙂

  3. Trebali ste napomenuti da se melje na sajbnu promera 6mm i recimo ja nikad ne stavljam slatku papriku nego samo ljutu a razlog je sto nekome moze smetati jer pojavljuje se kiselina u zeludcu od slatke paprike a od ljute ne i kad se vadi iz zamrzivaca posle duzeg stajanja oseca se gorcina a to je sve od slatke paprike. Naj bolje bi bilo recimo kolicinu od nekih 40-50 kg koliko ja pravim da se pravi iz vise puta da bi sto vise vremena imali svezu susenu kobasicu u su protnom morate staviti u zamrzivac da se ne presuse a posle tri meseca stajanja u zamrzivacu to vise nije to.Ako se ne stavlja slatka paprika kobasica bude tamnija ali zato odlicnog ukusa.

  4. Zaboravio sam reci da treba obavezno paziti kod dimljenja da ne bude vatre jer se moze sve upropastiti i ja recimo dimim nekih osam do deset sati e sad hoce li to neko rasporediti na vise dana ili ce isti dan da odimi to je stvar izbora znaci najbolje je bukova piljevina koja pravi dosta dima i kraci je dosta proces dimljenja i sigurnije od panjeva kojih je se treba cuvati da se vatra ne upali pogotovo ako je pusnica niska i koristiti samo piljevinu od cikulara nikako onu koja se dobije rezanjem sa motornom testerom zbog ulja u njoj od lacna.Posle jednostavno staviti na mesto gde ima promaje ali takodje ne valja kad ima previse jer se zna jedna stvrdnuti a druga bude meka.

  5. RECEPT JE SAVRSEN TACNA KOLICINA BELOG LUKA JE 120 GR. ZA OVU KOLICINU. SAVET: ISECKATI BELI LUKA I STAVITI GA U CINIJU SA 2LITRA VODE,POSLEJEDNOG SATA PROCEDITI SIRUP UPOTREBITI SA OSTALIM ZACINIMA SVE ZAJEDNO POMESATI I MESITI MESO 1h. STVARNO JE IZVANREDNO , SAMO ZAVISI KAKO DIMITE I SUSITE , ALI SUI SVEZE IZVANREDNE..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.