Gambori na puteru

gambori-na-puteru-i-belom-luku

Šta god da stigne na Smederevsku pijacu, ja isprobam. Imam jednu ribarnicu u kojoj uvek uzimam ribu. Nekad imaju samo pastrmku i šarana a mnogo često imaju i svežeg lososa, oradu, brancina, sada i smuđa. Nekako se palim na tu svežu ribu, baš mi je trip da je kupim i mnogo puta mi je to izbilo gomilu para iz novčanika potpuno neplanirano. Pa sam malo proredila posete i kada idem, obavezno gledam samo to po šta sam krenula. Muke žive!  Ranije sam znala da pogledam i u njihove zamrzivače, koji na sreću stoje odmah tu na sred ribarnice i lepo vidiš čega sve ima, ne moraš nikoga da smaraš i ispituješ. Pa sam tako kupovala smrznute lignje po mnogo povoljnijoj ceni nego u marketima, imaju smrznute kotlete lososa, imaju razne druge ribe, morske plodove i konačno od skoro i gambore.

Naravno da sam ih kupila iako sam krenula po pastrmku. I naravno da sam ih istog dana pripremila ☺ Problem kod ovih gambora a i većine smrznutih je taj što uglavnom kupujemo one baš male. Iako vam deluju taman veliko, budite sigurni da će se prilikom termičke obrade smanjiti višestruko! Da li im je takva priroda ili svesno kupujemo led, u to sada ne zalazim. Ali, istina je da će se svi na kraju smanjiti, bili veliki i mali.

Ja sam ovom prilikom napravila još i ekstra grešku što sam ih stavila na vreo puter ne potpun odmrznute – samo su zaplivali u svojoj vodi i verujem da sam ukupno te tečnosti prosula za jednu celu čašu od 2 deci! Pa eto, nemojte makar to uraditi nego sačekajte ljudski da se odlede. najbolje je da otvorite kesu i sadržaj stavite na cediljku koju ćete staviti na neku činiju, da tesčnost može u nju da se cedi a da gambori ispuste šti više vode.

Bez obzira na te sitne muke koje sam imala oko priprema i bez obzira što je od 500 grama gambora gotovo jelo završilo u najmanjoj teglici koju sam mogla da nađem u tom trenutku u kući, ovo je super ideja za neku zakusku, uz sir i krekere ili prepečen hleb sa belim lukom. Stvarno je preukusno i na neku foru bilo taman za nas dvoje, da omastimo prste i uživamo onako s nogu. Zato vam neću navesti tačnu količinu sastojaka, već vam dajem smernice i ideje šta sa gamborima možete da uradite kod kuće.


Sastojci:

oko 500 g svežhi ili dobro odleđenih gambora

oko 50 g putera

1 čen belog luka

1/2 veze peršuna

soli i bibera po ukusu

1/2 kašićice ljute tucane paprike

Priprema:

Na dobro zagrejanom puteru propržite sitno beli luk i sitno seckan sveži peršun, tek toliko da puste arome. Zatim, dodajte gambore i pržite nekoliko minuta da gambori promene boju. Nemojte previše, dovoljno je 4-5 minuta. Začinite solju, biberom i tucanom paprikom. To je to. Možete ih služiti vruće ili da ih ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade. ukoliko ih hladite u frižideru, puter će se stegnuti, pa je potrebno da malo zagrejete sve da se puter opusti. Odlični su uz krekere ili prepečen hleb sa belim lukom!gambori

gambori-na-puteru

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.