Grčka salata

grčka salata

Je l’ ste znali da naš feta sir uopšte nije pravi feta sir? Kod nas se pravi od kravljeg mleka i kao što znate sir je toliko mekan da je skoro maziv na hleb i zaista je jako slan. Grčka ili prava feta se pravi od kozijeg ili ovčijeg mleka i pravi je delikates. Za moje pojmove, jedan od najukusnijih sireva koje sam jela. Nije tako mekan i zaista je delikatnog i kompleksnog ukusa.

Kada probate ovaj sir, grčka salata vam više nikada neće biti ista. Nažalost, kod nas je stvarno skupa i retko se nalazi. U Smederevu je često možete naći u Maxiju u delu sa upakovanim sirevima.

Trebaće vam i nešto maslina, povrća i origana. Sigurna sam da sam vam već nekom prilikom pričala o ovome, ali nije na odmet da ponovim. Uvek kupujem masline sa košticom – daleko su ukusnije, uvek. Ako ste ovog leta negde u Grčkoj, pronađite na nekoj pijaci domaće masline i ponesite teglicu sa sobom. To je malo blago koje će vam biti najukusnije ikada.

Najlepši je osećaj kada znaš da jedeš dobro. ♥


Grčka salata

5-6 čeri paradajza

1/2 glavice crvenog luka ili 1 mladi crveni luk

1 manji krastavac

1/3 zelene paprike

100 g feta sira

5-6 kvalitetnih tamnih maslina

soli i bibera po ukusu

prstohvat suvog origana

maslinovo ulje

Priprema:

Luk isecite pa pomešajte sa malo soli, maslinovim uljem i biberom. Redom dodajte sastojke – čeri isečen na četvrtine, krastavac na kockice, papriku na kolutove, cele masline i sir na kocke. Sve nežno izmešajte, zalijte sa još maslinovog ulja i servirajte. Pospite origanom i poslužite.

grčka salata

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Grčka salata

  1. I onda se neki čude što ja Grčku salatu pravim sa Sjeničkim sirom, eto.
    Na ovome bih mogla da živim, uz parče hleba sa debelom korom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.