Honeycomb – medena hrskava bombona

Honeycomb – medena hrskava bombona

HoneycombHoneycomb candy ili u slobodnom prevodu saće bombona se brzinski pravi, potrebano vam je samo nekoliko sastojaka, izgleda potpuno neodoljivo i možete ga koristiti u raznim kombinacijama. Ja sam već isplanirala da ga mrvljenog stavim preko karamela i cupcakes-a ili da ga služim uz čaj umesto šećera ili da ga jedem kao bombone – dok mi nepca ne polude.


Sastojci:

80 ml meda

20 ml vode

200g šećera

2 kašičice sode bikarbone

Priprema:

Kuvajte med, vodu i šećer na jakoj vatri dok ne provri ili dok se šećer ne otopi. Kada je šećer otopljen smanjite vatru na srednju jačinu i nastavite sa kuvanjem dok ne dobije zlatno braon boju ili dok ne dostigne temperaturu od 150 stepeni. Kod mene je kuvanje trajalo 7 minuta.

Za to vreme obložite papirom za pečenje jedan manji pleh.

Kada je gotovo, skloniti sa vatre i brzo umešati sodu žičanom mutilicom. Ovo morate da uradite jako brzo jer će masa početi da peni i ubrzano narasta ☺ Dakle, kada dodate sodu, promešajte nekoliko puta pa odmah ulijte smesu u pripremljen pleh. Nemojte da pokušavate da poravnate smesu niti da je razvučete po celom plehu – kako ste sipali tako i ostavite. Kasnije će splasnuti.

Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi da se stegne. Kod mene je to trajalo 25-30 minuta. Videćete, na dodir postane tvrdo i kada ga lupnete čuje se šupalj zvuk.

Ovu bombonu možete da izlomite, stavite u teglu i čuvate dugo. Servirajte komadiće uz čaj, izmrvite preko nekog kremastog kolača ili grickajte solo ☺

druga
© Marko Šumaković

Prijatno! Vaša Mila!9 thoughts on “Honeycomb – medena hrskava bombona”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *