Kako da napravite puter kod kuće

domaci-puterVerovatno prostiji recept za nešto nećete pročitati nigde i nikada. Potreban vam je jedan jedini sastojak i nekoliko minuta posla  a dobićete puter nenadmašivo dobrog mlečnog ukusa i mirisa.


Za 190 g putera i oko 250 ml mlaćenice treba vam 500 ml slatke pavlake sa minimum 36 % mlečne masti. Preručite slatku pavlaku u posudu za mućenje i mutite. To je to. Treba vam stvarno nekoliko minuta za mućenje a znaćete kada da stanete – onda kada se maslac odvoji od vodenoog dela. Tada procedite pa puter uzmite u ruke i zgnječite nekoliko puta da ocedite višak tečnosti. Oblikujte ga i operite pod mlazom hladne vode. Možete da ga posolite ili u njega umešate razne začine, a možete ga ostaviti i ovakvog kakav je. Meni je ukus predivan!

*Napomena: ne koristite slatku pavlaku biljnog porekla.

puter

Prijatno! Vaša Mila!

2 thoughts on “Kako da napravite puter kod kuće

  1. Oni koji imaju domace mleko, mogu da naprave puter isto tako od masnoce koja se skuplja na povrsini. Mleko sipate u vecu serpu, stavite da odstoji u frizideru ceo dan ili noc. Pokupite masnocu sa vrha kasikom (trudite se da bude samo masnoca ne i mleko) i isto tako mutite(ja ga mutim mikserom u manjoj uskoj a ubljoj posudi) dok se ne odvoji puter. Ako se ne odvoji maslac posle 5-10 min mucenja,ostavite jos neki sat u frizidru pa umutite opet. I narvno odlinog je ukusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.