Ljubi vas kuvarica uz Challah hleb

U jednom od prethodnih postova sam vas upoznala sa Milicom, magom hlebova i magom divnih i osvežavajućih fotografija. Kucnuo je čas da vam se Milica ovde predstavi kao moja gošća i veliki virtuelni prijatelj. Sa nekim ljudima se jednostavno prepoznate i nemate dileme, tako je sa njom – imam osećaj da je poznajem celog života! Draga, nadam se da ćemo se nekad sresti <3


Evo šta vam Milica poručuje:

Već sam pisala o dragim mahom virtuelnim prijateljicama iz blogosfere. Nekolicinu sam upoznala a ubedljivo najači utisak ostavila je činjenica da su to sve mahom divne, lepe, obrazovane, mlađe i starije žene, pune neverovatnih ideja, kulinarskog umeća , stasti prema pripremanju i degustiranju hrane. Podsećam vas samo na MEZZE TIM. Njihov sajt govori milion reči, uopšte ne treba da ih hvalim.

Interesantno, ali Milu, sa kojom možda i najčešće komuniciram nisam upoznala uživo. Opet čini mi se da pored svih komplimenata gore navedenih, koji naravno važe i za nju, Mila odiše još plus i divnom energijom i entuzijazmom. Imam utisak da je prava drugarčina i da baš ume da uživa! Eto..zato sam i rado pristala da budem njen gost na blogu sa nadom da ćemo nekad zajedno umesiti neki hleb…ili nešto drugo. Treba li uopšte da pominjem njene recepte? Sigurna sam da sve redovno pratite i isprobavate.

Kako je Draga Mila, više puta hvalila moj hleb, kada je ovaj bio gotov, ni sekunde nisam razmišljala da li da to bude jedan od njenih sledećih postova. Obećala sam joj gostovanje na blogu, a hleb je nekako bio idealan, s obzirom da i ona zna koliko volim da ga mesim.

Ceo proces pravljenja hleba mi dođe kao neka vrsta relaksacije, iako zahhteva izvesno vreme i angažovanje, retko kad manje od tri sata. Tako je i sa ovim. Testo mora da raste oko 3 sata, računajući i postupak premesivanja.

Hala je inače izraelski praznični hleb. Ima ga naravno uz manje ili veće modifikacije i u drugim zemljama, Švedskoj, Poljskoj, Rumuniji… Dakle, na internetu i u kuvarima ga možete naći pod imenima khale, berches, barkis, bergis, birkata, chałka, kitke….i challah.

Potrebni sastojci:

300 grama mekog brašna
10 grama kvasca
100 ml tole vode
35 grama putera
1 jaje
supena kašika meda
kašičica soli
kesica, 12 grama šafrana

Za premazivanje i posipanje:
jedno žumance sa kašikom vode
mak

Postupak:

Stavite kvasac u malo tople vode da naraste. Pomešajte brašno i so u činiju i dodajte kvasac koji je u međuvremenu narastao. Dodajite vodu postepeno u brašno , i počnite da mesite. Odmah dodajte i rastopljen puter, jaje , kašiku meda i šafran. Zamesite glatko testo i stavite na toplo da raste. Ja uvek prekrijem činiju sa testom plastičnom kesom i prekrijem krpom. Pokazalo se da ovako hleb najbolje raste. Posle 45 minuta “odmaranja” testa, premesite ga i ostavite još sat vremena da raste. Nakon toga zagrejte rernu na 200 stepeni i premesite hleb još jednom, ali ovoga puta napravite pletenicu i stavite u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Pletenicu pravite tako što celu količinu hleba podelite na tri jednaka dela, od svakog napravite tri dugačka štapića i ispletete je. Opet ga pokrijte kesom, ali gledajte da ipak ima malo lufta da se kesa ne zalepi. Dok se rerna greje, pleh stoji na ringlama i ta toplota čini da neverovatno lepo raste. Kada je rerna zagrejana, premaite ga sa žumancem iu koje ste dodali kašiku vode i pospite makom.

Hleb se peče na 200 stepeni oko 25 minuta do pola sata, ali to naravno zavisi kakva vam je rerna.

***

 © Photo: Milica Avramović – poljubikuvaricu.com

Blog “Poljubi Kuvaricu” pratite na adresi: www.poljubikuvaricu.com

ili

na Facebook strani: Poljubi kuvaricu

Prijatno! Vaše Milica i Milica 🙂

12 thoughts on “Ljubi vas kuvarica uz Challah hleb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.