Male stvari… Ražani hleb

polurazani-hleb

Migolji nam se život oko nas, nižu se svitanja i zalasci, dolaze i odlaze ljudi… ali, male stvari ostaju iste, netaknute.  Ništa ne bih menjala za taj osećaj kad ujutru zašušte jorgani i svane dan. Ni za njen mali šeretski pogled. Ni za njegov ponos kad iz rerne izvadim baš dobar hleb. Neke stvari nemaju zamenu. Baš su  važne tako male. Nemerljive.

Koja mala stvar je za vas baš velika? Šta je to što vas tera da budete bolji? ♥


Sastojci:

* šolja od 200 ml

2 i po *šolje ražanog brašna + šaka brašna za formiranje testa

3 i po *šolje brašna T500 + šaka brašna za fomiranje testa

1 kašičica soli

5 g suvog kvasca

1/2 kašičica smeđeg šećera

3 šolje tople vode

Priprema:

Zagrejte rernu i posudu za pečenje zajedno na 240 stepeni. U velikoj posudi pomešajte obe vrste brašna, so, šećer i kvasac. Dodajte vodu pa varjačom sjedinite smesu da postane potpuno kompaktna i ujednačena. Biće lepljiva i meka i neće ličiti na testo za hleb koje ste možda inače pravili. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da stoji 15 minuta.

Nakon toga preručite testo na dobro pobrašnjenu (ražano i T500 pomešano) radnu površinu, bogato pospite brašnom pa pažljivo i strpljivo počnite da mesite testo tako što ćete krajeve testa lagano prstima povlačiti na unutra sve dok testo ne postane kompaktno. Na prvu će vam delovati kao da mu nema spasa ali videćete da će već posle nekoliko poteza dlanovima poprimiti oblik pravog testa.  Kada poprimi oblik testa, tu se zaustavite (treba da je bogato obavijeno brašnom), formirajte okruglu veknu i prebacite na komad papira za pečenje.

Prebacite testo zajedno sa papirom za pečenje u zagrejanu posudu i zasecite vrhom noža šaru koju želite. Pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu. Pecite 20 minuta a nakon toga sklonite foliju i pecite još 40 minuta. Važno je da hleb ostavite da se ohladi pre sečenja. U suprotnom unutra će biti još vlažan i  teško će se seči debela korica koja se formirala tokom pečenja ( u kojoj je cela čar ☺). Ako ste nestrpljivi, a verujem da jeste, onda se pomirite sa tim da vruć hleb nećete moći da sečete na kriške i lepo odlomite rukom i uživajte ☺

rye-bread

hleb-od-razanog-brasna

razani-hleb

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Male stvari… Ražani hleb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.