Namaz od lešnika i čokolade

nutella

Ovaj namaz bi trebalo da se zove Domaća Nutella, ali to ipak nije domaća nutela. To je domaći namaz od lešnika i čokolade koji možda podseća na nutelu ali joj nije ni do kolena ☺ Ovo iz mene govori doživotni zaljubljenik u Nutellu, pa vam možda nije najbolje ohrabrenje da isprobate ovaj recept.

Ali, ako iz očekivanja izuzmete nutella deo onda će ovaj namaz imati potpuno drugu dimenziju i očaraće vas na toliko različitih nivoa. Savršena tekstura, savršena mazivost, savršena nota lešnika i savršena kremastost su ono zbog čega definitivno treba da isprobate ovaj recept. Na parčetu običnog domaćeg hleba će tek pokazati pravo lice ♥


Sastojci:

80g lešnika

100g smeđeg šećera (možete da stavite i manje)

70ml mleka

100g tamne čokolade

70g puteraa

Priprema:

Lešnike usitiniti u električnoj seckalici ili blenderu, zajedno sa šećerom. Pulsirajte seckalicu sve dok se lešnik i šećeš zajedno ne pretvore u što sitnije brašno. Zatim, dodati čokoladu isečenu na kockice pa još jednom izblendirati sve zajedno.

Mešavinu prebaciti u šerpu za kuvanje na pari ili u posudu koju ćete staviti preko šerpe u kojoj je voda. Uključite ringlu na srednju jačinu pa kuvajte uz mešanje oko 10 minuta. Negde na pola kuvanja dodajte mleko i puter, pa kuvajte dok se ne pretvori u gust i lep krem. Mešajte sve vreme da tekstura bude što svilenkastija.

Kada je krem skuvan možete odmah da ga stavite u teglu. A možete i da ga procedite kroz cediljku za čaj da biste uklonili krupnije delove lešnika koji se nisu lepo samleli. Ja volim potpuno glatki krem pa sam procedila kroz cediljku a ostatak pojela dok se krem hladio ☺

Dakle, kada stavite krem u teglu, ohladite ga na sobnoj temperaturi pa zatim ostavite da prenoći u frižideru.

making-nutella

Recept adaptiran odavde.

Prijatno! Vaša Mila!

2 thoughts on “Namaz od lešnika i čokolade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.