Nju Orleans krofne

Znate onaj osećaj šuškave krofne u dlanovima? Meni je to neprocenjivo. Neprevaziđeni comfort food. Neopisiva uteha. Nju Orleans krofne možda nisu bakine šuplje krofne, ali su podjednako ukusne, šuškave i utešne. Tu su, na samom vrhu svih ikada isprobanih krofni. Ne zezam se.

Ovde pravimo testo koje ćemo, umesto da fino narasta na sobnoj temperaturi, staviti u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Pa ćemo onda iseći na lepe komade i pržiti u vrelom ulju. A onda kada sve ispržimo, svaku krofnicu ušukamo u fini sloj šećera u prahu. Jaoj!

Takođe, umesto mleka, ovde se koristi nezaslađeno kondenzovano mleko ili kako se drugačije zove – evaporisano. Možete ga pronađi u nekim marketima, nije baš na svakom koraku. Ali, ako ga ne nađete (iako daje zaista lep šmek), slobodno koristite obično mleko 3,2 % mm.


Nju Orleans krofne

60 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca ili ½ kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
240 ml evaporisanog mleka
50-60 g rastopljenog putera
1 jaje
50 g šećera
550 g mekog brašna

Ulje i šećer u prahu

Priprema:

U posudici pomešajte kvasac, toplu vodu i kašičicu šećera. U odvojenoj posudi pomešajte evaporisano mleko, puter, šećer i jaje. Dodajte nadošli kvasac pa dobro izmešajte. Postepeno dodajte brašno i zamesite čvrsto testo. Uz minimalno dodavanje brašna mesite testo na radnoj površini nekoliko minuta da postane potpuno glatko. Preručite ga u čistu posudu, pokrijte prozirnom folijom iostavite u frižideru na nekoliko sati ili preko noći.

Nadošlo testo izvadite iz posude i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjite oklagijom na debljinu od 2 cm. Isecite na rombove pa ih sve blago razdvojite i ostavite na sobnoj temperaturi da odmaraju 20-ak minuta. Pržite u vrelom ulju po 2-3 minuta sa svake strane, da porumene i narastu. Kada su sve krofne gotove, pomešajte ih sa šećerom i prahu i poslužite.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

One thought on “Nju Orleans krofne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.