Pihtije

pihtije

Oduvek volim pihtije, ma koliko to čudno zvučalo. Svi znamo da legenda kaže kako se ta ljubav rađa sa godinama, a kod mene je zapravo oduvek tu. Uvek sam volela tu ledenu žele teksturu na nepcu i pljusak belog luka koji prostruji kroz mozak. Istina, ne volim baš svaku pihtiju na koju naiđem. Mora da bude čista, bistra i lagana. Čvrstoća mi zaista nije presudna, čak i ne volim kada je previše čvrsta. Mora da ima dosta belog luka i ni slučajno, ali ni slučajno ne sme da bude neslana. Jeste li probali neslanu pihtiju nekada? Nemojte.

Pravila sam ih prvi put i to u Tefal Turbo Cuisine loncu koji, svi već znamo, obožavam. Svaka pileća supa koju u njemu napravim nakon stajanja u frižideru postane potpuno želatinasta jer se kosti i hrskavice zaista raskuvaju skoro do raspadanja. Tako sam i došla na ideju da pihtije probam da napravim na ovaj način. Pomislila sam, ne može biti loše. Supa skuvana u ovom loncu je uvek bistra, tako da je to bio još jedan dodatni plus u ovoj priči.

Priznajem, morala sam da razmišljam o tome šta da stavim od mesa kako mi je količina ograničena na posudu lonca od 3 litra. Tako da je odabir pao na svinjsku nogicu, dimljenu butkicu i jedan komad šuplje kosti. Kako dobra pihtija dolazi sa iskustvom, volela bih da mi pomognete i u komentarima napišete kako za vas izgledaju savršene pihtije i šta je to bez čega ih nikako ne kuvate. Da li obavezno stavljate uši ili juneće repove? Na koji način osigurate da se stegnu i slično? Dodavanje želatina nije opcija 🙂


Pihtije

1-2 svinjske noge
1 manja svinjska kolenica
1 manji komad šuplje kosti
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 koren peršuna
1 list lovora
1 kašika zrna bibera
4 kašičice soli
2 litra vode
Belog luka, po ukusu

Priprema:

U posudu Turbo Cuisine lonca stavite meso, povrće i začine a zatim zalijte hladnom vodom. Nemojte sipati do maximuma, neka vode bude do oznake 2,5 l. Zatvorite poklopac, uključite aparat a zatim podesite program “Krčkanje” na 2 sata. Startujte aparat i zaboravite na njega 🙂 Nakon toga, pritiskom na dugme za paru ispuštajte paru dok para ne nestane i dok se ne čuje “klik” kada se sigurnosni ventil spusti. Pažljivo otvorite i isključite aparat.

Izvadite povrće i izvadite meso. Vrelu supu odmah procedite i ostavite da se malo odmori dok vi odvojite meso. Pažljivo odvajajte vruće meso tako da nema kostiju. U četiri duboka tanjira rasporedite supu. Zatim, rasporedite i meso u svaki tanjir. Na kraju umešajte izgnječeni beli luk. Ostavite da se ohladi a zatim stavite u frižider ili u hladnu prostoriju, najbolje preko noći.

Post je urađen u saradnji sa Tefal Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Pihtije

  1. To ti je Sremska Pihtija
    Probaj sada isto ali sa junećim kostima.
    Meni je ona bolja.
    Plus ako voliš ljuti sos sipaš kada jedeš . Ubije tu masnoću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.