Puding od čia semenki

Kada sam prvi put kupila čia semenke u vreme dok su skupe kao suvo zlato i nisu mogle svuda da se nađu, bila sam očarana svojim potezom. Wow, ništa tako strava zdravo nisam odavno unela u svoju kuhinju. Ali, tu se sve završilo! Stavila sam ih uredno u najlepšu teglicu i čuvala. Za neku specijalnu priliku, valjda, ne znam ni ja. 

Do skoro su jadne stajale u toj teglici ali sam ipak  vremenom nekako uspela da ih iskoristim u ovsenim kašama i šejkovima koje sam s vremena na vreme pravila. One stvarno nemaju nikakav specijalan ukus u onom obliku u kojem su kada ih kupimo. Ali, magija se desi u kombinaciji sa samo malo tečnosti, to sam shvatila sada kada sam ih kupila ponovo. Možete ih dodavati bukvalno svemu što spremate – salatama, namazima, supama, hlebovima, pecivima… ali bi bilo dobro da ih ne kuvate i ne pržite da ne bi izgubile svoja svojstva. Čia semenke su jako zdrave. Izuzetno su bogate omega-3 masnim kiselinama, proteinima, antioksidansima i vlaknima. Ovde možete pročitati detaljnije o ovoj temi.

Ovo je nejjednostavniji način da iskoristite čia semenke i može vam biti odličan doručak ili dobar zdravi desert nakon ručka. U receptu vam dajem osnovu koju vi možete na razne načine obogatiti i promeniti, prema svom ukusu i navikama.


Sastojci za 1 osobu:

1/4 chia šolje semenki

3/4 šolje mleka (kravljeg, bademovog, sojinog…)

1 kašičica meda, javorovog sirupa ili drugog zaslađivača koji koristite

1 kašika kakao praha*

Priprema:

Uveče u jednu teglu stavite čia semenke, dodajte mleko i promešajte. Dodajte med i dobro sjedinite. Ako želite, dodajte kakao prah za bogatiji ukus. Sve dobro promešajte (možete da zatvorite teglu i jako promućkate), poklopite i stavite u frižider da prenoći. Do ujutru će čia semenke nabubreti i u teglici ćete imati fenomenalan puding jako zanimljive tekstrure i potpuno neutralnog ukusa. Dodajte smrznuto voće po želji i pojedite umesto doručka ili kao desert. Jako je zasitno i ukusno! A, u videu ispod pogledajte kakao da umesto meda koristite bananu kao zaslađivač.

Prijatno! Vaša Mila

5 thoughts on “Puding od čia semenki

  1. Ja proces bubrenja čia semenki ubrzam tako što ih sameljem i odmah prelijem mlekom (kokosovo, bademovo…) i dodam ostale sastojke. Za koji minut vec je spremno za konzumiranje, a mislim i da organizam tako lakse iskoristi korisne materije iz semenki. Isti slučaj kao i sa lanenim semenkama…

    Srdačan pozdrav! 🙂

  2. Preukusno, i nadasve zdravo. Ja sam dodala nekoliko zamrznutih malina. Pošto sam izbacila slatkiše, ovo mi je otkriće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.