Ražani hleb koji se ne mesi

razani hleb koji se ne mesi

Hleb koji se ne mesi za mene je hleb koji je najlakše pripremiti. Ne traži nikakvo vreme i traži minimalno truda. Nakon pečenja uvek dobijem hleb savršene teksture i hrskave korice a to mi je omiljeno. Posebno ražani hleb uz puter i džem!

Ovaj hleb ćete teško napraviti od čistog ražanog brašna, pa je zato dobro da koristite mešavinu običnog pšeničnog i ražanog brešna, baš kao što je ova koju sam ja danas koristila iz Premia asortimana. Ova mešavina sadrži 70% pšeničnog i 30% ražanog brašna, što je po meni idealna razmera da dobijete hleb drugačijeg ukusa a da zadrži formu hleba kakav bi dalo obično brašno.

Ako želite više velikih mehurića onda testo napravite uveče a ujutru ga ispecite. Ako vam je važno da hleb bude ukusan i mek a mehurići vam nisu prioritet, onda ćete hleb imati za svega 90 minuta.


Ražani hleb koji se ne mesi

400 g Premia mešavina za ražani hleb
1 kašičica soli
1 kocka kvasca (42g)
450 ml tople vode
1 kašičica šećera

Priprema:

Kvasac izmrvite u jednoj šolji, dodajte šećer i prelijte sa polovinom tople vode. Ostavite da krene. U drugoj činiji pomešajte brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac i ostatak vode. Sve izmešajte varjačom, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se utrostruči. Ako je voda bila topla, to će se desiti kroz najviše 25 minuta.

Rernu zagrejte na 240 stepeni zajedno sa posudom za pečenje i odgovarajućim poklopcem (ako ga posuda ima). Najbolje je da koristite okruglu posudu manjeg prečnika, otprilike 24cm, jer će ona dati oblik hlebu. Ako je veća, hleb će biti tanji. Ako je manja, hleb će biti deblji.

Zatim, kada je testo nadošlo a posuda se u rerni zagrejala, izvadite posudu i na dno stavite komad papira za pečenje (za svaki slučaj). Pospite sa malo brašna i preručite testo iz činije. Preko pospite još malo brašna. Poklopite zagrejanim poklopcem ili koristite aluminijumsku foliju. Pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni. Zatim, sklonite poklopac i pecite još 30 minuta na 200 stepeni.

Ispečen hleb ostavite da se prohladi a zatim poslužite. Sa puterom i džemom 🙂

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Ražani hleb koji se ne mesi

  1. Sve uradila kako je u receptu i to dva puta i oba puta je hleb završio u smeću jer je bio nepečen. Ne znam da li je do rerne ali je oba puta ispao užasno. 🙄

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.