Rebarca

Rebarca

Večeras sam Marku postavila prosto pitanje: “Hoće li ikada doći trenutak kada ćeš mi stvarno gostovati na blogu?”
Marko mi je dao prost odgovor: “Ne.”

I tada sam shvatila… Marko nikada neće doći ovde i napisati tekst. Nikada. On će vam se javljati iz prikrajka. Stajaće iza fotografija, iza fenomenalnih u detalje skuvanih jela, iza mojih reči hvale. I to neka mi bude dovoljno jer je to Marko. Moj Marko.

Tako ovog puta na blogu gostujem ja, umesto Marka. Ja ću vam umesto njega reći da je ovo najluđe i najukusnije jelo koje sam jela u skorije vreme. Da su mi prsti bili umazani toliko da mi je srce iskočilo od sreće. I da 2 sata i 30 minuta vredi čekati. Skroz na skroz.


Sastojci:

2-2,5 kg svinjskih rebra u komadu

1 kašika smeđeg šećera

1/2 kašike ljute aleve paprike

1/2 kašike slatke alave paprike

1/2 kašika belog luka u prahu

1/2 kašičice bibera

1/2 kašičice soli

150-200ml BBQ – roštiljskog sosa ( Heinz prodaje BBQ kečap u plastičnom pakovanju i BBQ sos u staklenoj flašici)

Priprema:

Rernu zagrejte na 125 stepeni a duboki pleh za pečenje obložite aluminijumskom folijom. Pomešajte smeđi šećer, ljutu alevu, slatku alevu, beli luk u prahu, so i biber. Rebra očistite od kože i prvog sloja masnoće, pa bogato utrljajte mešavinu začina sa obe strane. Začinjena rebra stavite u pripremljen pleh kostima okrenutim na gore. Zatvorite sa dva sloja aluminijumske folije i stavite u rernu na 2 sata, bez otvranja.

BBQ ili barbeque (roštiljski) sos možete da pronađete u svim boljim marketima, prodaje ga firma HEINZ. Od skoro se prodaje i BBQ kečap u klasičnom plastičnom pakovanju a možete da pronađete i BBQ soseve u staklenim flašicama. Za koji god da se odlučite, odradiće posao. *Fotografije koje pronađete na linkovima su primer izgleda pakovanja – slično izgledaju i kod nas.
Roštiljski sos možete da napravite i sami po ovim receptima: bbq sos sa bloga {Jaukuhinji…},  bbq sos sa bloga {CooksandBakes}, bbq sos sa bloga {Knjiškimoljacušpajzu} koji je najprihvatljiviji za sezonu u kojoj smo jer se pravi od kečapa. Slobodno dodajte začine po svom ukusu.

spremanje-rebaraca

Posle 2 sata pečenja izvadite rebarca iz rerne a temperaturu pojačajte na 180 stepeni. Rebra izvadite na tanjir a sokove koji su ostali u plehu prospite, to je masnoća koja vam ne treba. Rebra vratite u pleh pa sa obe strane premažite BBQ sosom. Vratite u rernu na 10 minuta, sada kostima okrenutim na dole. Posle 10 minuta ponovo premažite ali samo gornju stranu rebara. Vratite ponovo u rernu, pa premazivanje ponovite još jednom posle 10 minuta. Posle poslednjeg premazivanja, rebarca ponovo stavite u rernu na još deset minuta. Nakon toga ih isecite prateći linije kostiju i umažite se do laktova… Tako su ukusnija ☺

pečena-rebarca

pork-ribs

Prijatna! Vaša Mila i njen Marko ♥

4 thoughts on “Rebarca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.