Markovi sendviči od cepkanog mesa sa BBQ sosom

Markovi sendviči od cepkanog mesa sa BBQ sosom

Znate kako Marko uživa u pripremanju nekih specijalnih jela? Rebarca, roštiljanje, dugo pečena mesa… to su njegovi specijaliteti. Ovaj sendvič ste već videli na mom FB profilu pre dve nedelje. Situacija je bila takva da sam tek sadauhvatila vremena da napišem celi recept, iako nije preterano dug i komplikovan. Suština je dobra marinada i mešavina začina i dugo pečenje na niskoj temperaturi. Jedino tako ćete postići ultra mekano i sočno meso. Kada ispečete meso, iscepkate ga na tračice i pomešate sa BBQ sosom, stavite između dva parčeta hleba, dodate neku povrćku i poslužite.

Ovakvo meso spremajte vikendom ili slobodnim danima. Ne traži mnogo pažnje, ali rerna će biti uključena 8-9 sati i s vremena na vreme ćete preliti meso sokom od jabuke. Mi smo ga spremali u dve smene ☺


Dakle, potreban vam je komad svinjske plećke od oko 3 kg, pleh, rešetka za pečenje (možete je i izostaviti ukoliko je nemate), termometar (takođe možete da izostavite ukoliko nemate – meso treba da dostigne unutrašnju temperaturu od 100 stepeni, a to će se sigurno desiti nakon 8 i po sati pečenja, nema greške), začini i drugi sastojci za marinadu.

Za marinadu  vam je potrebno: 1 čaša soka od jabuke ( plus 1 čaša za premazivanje mesa u toku pečenja), 1 kašičica vinskog sirćeta, 1 kašičica tečnog dima (izostavite ako nemate), 1 kašičica soja sosa, 1 kašičica vorčester sosa.

Za mešavinu začina vam je potrebno: 4 kašike smeđeg šećera, 4 kašike morske soli, 1 kašičica crnog bibera, 1 kašika belog luka u prahu, 1 kašičica mlevenog čilija i 1 kašičica tucane ljute paprike.

Zagrejte rernu na 150 stepeni.

Pomešajte sastojke za marinadu pa tom marinadom prelijte meso. Ukoliko imate špric za meso, onda tu marinadu ušpricajte u komad mesa na nekoliko mesta. Ukoliko nemate, okej je da meso odstoji u marinadi 15 minuta. Marinada neće biti dovljna da umočite ceo komad mesa, ali bitno je da je prelijete sa svih strana. Nakon toga, izvadite meso iz marinade pa dobro utrljajte mešavinu začina. Stavite na rešetku, neka odstoji 15-20 minuta. Pokrijte aluminijusmkom folijom pa ubacite u rernu. Pecite tako 3 sata, pez otvaranja folije – bitno je da sva para koja se napravi u ta tri sata ostane unutar folije jer se tada meso kuva.

Nakon tri sata, uklonite foliju pa vratite u rernu i smanjite temperaturu na 130 stepeni. Tako pecite još dva sata. Nakon toga, ponovo izvadite meso, umočite kuhinjsku četkicu u sok od jabuke i premažite ceo komad mesa. Vratite u rernu, pojačajte temperaturu ponovo na 150 stepeni i nastavite sa pečenjem mesa još 3 i po do 4 sata, premazujući ga sokom od jabuke na svakih 45 minuta ili sat vremena. Nakon tog vremena, meso je pečeno koliko treba i spremno za dalje ☺ Ukoliko imate termometar, proverite temperaturu tako što ćete ga zabosti u najdeblji deo mesa i sačekati da pokaže temperaturu, treba da bude 100 stepeni.

* Šema pečenja:

3 sata pokriveno na 150 stepeni
2 sata otkriveno na 130 stepeni
4 sata otkriveno na 150 stepeni

Gotovo meso iscepkajte na trakice prstima ili viljuškama. Pomešajte celu količinu mesa sa jednom merom domaćeg BBQ sosa koji možete spremiti brzo i lako, pogledajte link. Ni jedan BBQ ili roštilj sos koji ćete možda i pronaći u Srbiji nije onakav kakav treba da bude, zato je najbolja varijanta da ga napravite sami. Za 40 minuta, zajedno sa pripremom i kuvanjem, imaćete sos fantastičnog ukusa, gustine i boje. Možete ga koristiti za ovakve sendviče, za premazivanje mesa na roštilju ili kao umak za krilca.

Dakle, meso pomešate sa BBQ sosom i stavite između dve zemičke zajedno sa povrćem, sirom po želji i kiselim krastavčićima – Marko kaže da to ne sme da se izostavi ☺

shredded-meat-sandwiches
Ova količina mesa dovoljna je za 6-10 ljudi, u zavisnosti od toga koji su im kapaciteti ☺ Odlično je za duge zajedničke vikende, kada okupite prijatelje ili porodicu i uživate zajedno. Svi mogu da učestvuju u pripremi, svi će zajedno obletati oko rerne i trljati dlanove svaki put kada vide kako meso postaje tamnije i tamnije. Zadovoljstvo koje će vam pružiti priprema ovako nečega ostaviće u vama neki lep osećaj koji će vas dugo držati nasmejanim.  Ne moraju sva okupljanja biti takva da dočekate svoje goste sa već spremnom trpezom, naučite ih da je radost kada radite zajedno, kada se zajedno preznojavate pored rerne u sred leta, kada zajedno cepkate meso, kada zajedno spremite nešto prste da poližeš. Niko, ali niko neće ostati ravnodušan na tako nešto. Samo je potrebno da neko povuče nogu, a to možete da budete vi ☺

Prijatno! Vaši Mila i Marko ♥8 thoughts on “Markovi sendviči od cepkanog mesa sa BBQ sosom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.