Domaći BBQ sos

Domaći BBQ sos

recept za bbq sos

Ako niste znali sezona roštiljanja ipak traje. Ne obazire se na kišu, horde komaraca i grmljavine svako malo. Dakle, potreban vam je dobar roštilj sos. A mi znamo šta radimo, pa nas slobodno poslušajte i spremite baš ovaj jer je to onošto roštilj sos treba da bude – gust, po malo sladak, po malo ljut i po malo da ga na leba mažeš. A i najviše liči na onaj koji smo doneli iz Nemačke. A on je najbolji.☺

Sutra vam dajemo recept i kako da iskoristite BBQ sos a da to nema veze sa roštiljanjem mesa  već sa dugim pečenjem u rerni. A za vikend spremamo isto to, samo na roštilju. Budite spremni za jedan potpuno ludi niz  mnogo-sočnih-za-prste-se-lepi recepata ☺ Luče smo Marko i ja zajedničkim snagama, u dve smene, spremali dugo pečeno meso koje smo iskrostiti za sendviče – o takvoj vrsti ludila vam pričam.


Recept za BBQ sos

Sastojci:

150ml vode

1 komad rendanog đumbira dužine 3 cm

4 čena usitnjenog belog luka

500ml kvalitetnog kečapa

1 kašika belog vinskog sirćeta

3 kašike soka od jabuke

2 kašike vorčester sosa

3 kašike senfa

1 kašika meda

4 kašike smeđeg šećera

1 kašičica soli

4 kašike brendija ili ruma

2 kašike ekstrakta vanile

1 kašika tucane ljute paprike (smanjite količinu ako ne volite ljuto)

1 prstohvat melevnog kima

2 kašike tečnog dima (koji naravno, možete izostaviti ukoliko vam nije pristupačan)

Priprema:

E da vam odmah kažem nešto, pre nego što mi napišete “Odakle mi tečni dim i kakvo je to iživljavanje!!”. Dakle, nije obavezno da stavite tečni dim u BBQ sos ako ga nemate ili vam je nepristupačan. Tečni dim je koncentrat dima i  jelima ili marinadama ume da doda divan šmek dima koji ponekad zna da baš upotpuni ukuse. Ovaj BBQ sos će biti podjednako dobar i bez njega, samo bez tog dimnog ukusa.

Redom ubacujte sastojke u šerpu i uključite ringlu na srednju temperaturu. Kada ubacite sve sastojke, dobro izmešajte i ostavite da se krčka na istoj temperaturi 30 minuta. Ovaj sos traži pažnju kao malo dete pa budite sve vreme tu i na nekoliko minuta dobro promešajte. Treba da postane gust, lepljiv i da potamni.

Ukoliko koristite tamni smeđi šećer, potamneće više nego ovaj na slici. Kada je sos gotov koristite ga za premazivanje rebaraca koje spremate u rerni, krilaca sa roštilja, kao namaz za sendviče ili ga jedite kašikom – kako vam drago ☺

Prijatno! Vaša Mila!11 thoughts on “Domaći BBQ sos”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *