Pita Šnevara

Pita Šnevara
Šumadijska pita šnevara
Neka jela postoje da bi vas podsećala na to da su stvari nekada bile daleko jednostavnije nego sada. Ranije u seoskim kućama niste mogli da nađete ništa više sastojaka za kolače od domaćih jaja, brašna, šećera i neizbežnih oraha. I sada kad pogledate, bila je prava umetnost od tih sastojaka napraviti različite poslastice i biti toliko kreativan kao naše bake.

Danas je sve prihvatljivo. Nespojivo je najbolja kombinacija. U super marketima možete pronaći instant smesu za vanilice! Popularno je kuvati po starim receptima, ali oni nikada neće biti pravog ukusa ako se ne potrudite da dobro umutite šne od belanaca i ako nemate prava domaća žuta jaja i ako niste spremni da se odreknete svih “povoljnosti” današnjice. Te povoljnosti su dovele do toga da se zaborave neke prave stvari i da se zaborave svi oni trenuci koji su vaše detinjstvo učinili bezbrižnim.

Prema našem pouzdanom izvoru ovo je recept iz Šumadije. Ukusan, jednostavan i okrepljujući! Za blog ga je spremila moja mama i mogu vam reći da je majstor 🙂  


Šumadijska pita šnevara

8 jaja 

1 šolja vode 

1/2 šolje ulja 

400-500g brašna 

oko 100g šećera 

kora od 1 limuna 

1 vanilin šećer

Priprema:

Umesite srednje tvrdo testo od 8 žumanaca, vode, ulja i brašna. Kada umesite testo, trebalo bi da bude glatko. Podelite ga na 3-4 dela. Od svake jufkice razvijte tanku četvrtastu koru. Umutite šne od belanaca. Celu koru pospite šećerom, korom od limuna i vanilinim šećerom, pa na jedan kraj kore celom dužinom ređajte po kašiku šnea od belanaca.

Šnevara

Urolajte koru lagano, bez pritiskanja tako da šne unutra ostane onako penast i čvrst kao i kada ste ga stavili na koru. Peći u podmazanom plehu, oko 45 minuta (u zavisnosti od rerne) na 200 stepeni. Gotovu pitu servirati posutu prah šećerom.
Šnevara

Prijatno! Vaša Mila i njena mama!

Summary
recipe image
Recipe Name
Pita Šnevara
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)


9 thoughts on “Pita Šnevara”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *