Domaća testenina sa ferementisanim belim lukom

domaća testenina sa fermentisanim belim lukom i paradajzom

Jednom sam sebi rekla da bih volela da mi poslednji obrok na planeti zemlji bude pasta. I gotovo sam sigurna da će biti. Ručno rađena testenina sa paradajzom i gomilom maslinovog ulja. Zauvek. Ali, pre neki dan sam dodala jednu sitnicu na tu listu namirnica. Fermentisani beli luk, koji je zapravo crnji od najcrnje noći. Ukusa kakvog je nemoguće objasniti. Mirisa, koji je teško preneti. Čoveče! Jeste li ga probali?

Da krenem od početka. Da li znate za onaj osećaj kada imate milion obaveza da završite, a one najslađe u kojima biste najviše uživali ostavite za kraj jer vam zapravo nisu obaveze nego najčistiji užitak? Tako sam ja dva meseca čežnjivo gledala na svoju policu sa začinima i na svoju policu sa namirnicama. Na jednoj me je gledala kesica Black look fermentisanog belog luka a na ovoj drugoj dve kutije uzoraka najdivnije Moje Gnezdo ručno rađene testenine koju možete zamisli. Nije mi bilo lako, da vam kažem.

Za to vreme sam lečila Lenkine vrtićke prehlade, nespavala, otvarala firmu, pokušavala da učim, pokušavala da imam bogat socijalni život, pokušavala da još jednom budem super žena, al’ nije mi se dalo pa sam sve završavala s brda s dola. Pa i ručkove, doručke i večere.

Ma rekla sam sebi da neću da budem ta žena sa zapletenim koncima u glavi nego ona što malo zna da opusti, pa malo da sebi i oduška. Evo me sada, puna oduška, jednog jutra sam za doručak, jer je to realno bilo jedino vreme kada sam u tom danu mogla i da pomislim na kuvanje, skuvala pastu. Svu masnu od maslinovog ulja, mirisnu od bosiljka i pikantnu od belog luka, onakvu da samo hoćeš još. I da, ovo je jelo nakon kojeg mogu da se pozdravim sa svetom. Nadam se da ću poživeti, da se do tada vraški nauživam u ovim ukusima.

fermentisani luk


Domaća testenina sa ferementisanim belim lukom

250 g domaće testenine Moje gnezdo

1 paradajz

nekoliko čenova Black look belog luka

60 ml maslinovog ulja, mada sam ga realno stavila duplo više ☺

neki listić bosiljka

so i biber

parmezan za serviranje, po želji

Priprema:

Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja a u odvojenoj šerpi na maslinovom ulju propržite paradajz isečen na kocke sa lukom isečenim na listiće. Posolite i pobiberite pa dodajte proceđenu testeninu. Sve izmešajte pa ako je potrebno, a jeste, dodajte još maslinovog ulja. Pospite listićima bosiljka i sa malo sira.

testenina sa belim lukom

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.