Ultra čokoladni sladoled

sladoled od čokolade

Godinama smo Marko i ja pominjali čokoladni sladoled koji smo jeli u inostranstvu u vreme dok smo često putovali. Uvek smo ga tražili i uvek mu se vraćali. Pre nekoliko godina stigao je i u Srbiju, papreno skup i redak za nalaženje. I dalje ga s vremena na vreme kupimo, kada naletimo.

Pre nekog vremena sam smislila ovaj jednostavan recept sa jednostavnom cakom koja od vas ne traži nikakvo kulinarsko umeće, ali će pomoći da sladoled bude baš to što treba. Je l’ volite recepte za koje vam treba samo dva ili tri sastojka? Meni su baš takvi ponekad omiljeni i jedini koje mogu da pripremam.

Videćete dole u receptu da nisam navela tačnu količinu čokolade. Ja sam stavila celih 150 g i sladoled je bio po mom ukusu ali prošlo bi i sa manje i opet bi bio odličan. Takođe, nezaslađeno kondenzovano mleko vi Smederevci možete da pronađete u Maxiju kod Gimnazije, stoji u odeljku sa mlekom, ima dve vrste pakovanja – staklena flašica od 200 ml i konzerva od 400 ml. Cena je sasvim ok. U Beogradu sam ga uvek pronalazila u Vero marketima.

Možete probati i sa običnim mlekom, ali mislim da to neće biti to. Kondenzovano mleko ima ukus koji bilo šta može zameniti.


Čokoladni sladoled

100-150 g čokolade sa visokim procentom kakao delova, najbolje 70%

100 ml nezaslađenog kondenzovanog mleka

1 vanilin šećer po želji

Priprema:

Proces je jednostavan. Potrebno je da zagrejete kondenzovano mleko sa vanilinim šećerom do tačke vrenja a pored da otopite tamnu čokoladu. Ja čokoladu topim u mikrotalasnoj pećnici, to mi je najbrži i najsigurniji način. Stavim čokoladu u keramičku činiju, stavim u mikrotalasnu i uključujem na po 15-ak sekudni. Izvadim, promešam, vratim. Dok se čokolada potpuno ne otopi. Preko otopljene čokolade prelijem zagrejano kondenzovano mleko i žicom mešam dok ne dobijem gustu čokoladnu kremu. Ostavite da se ohladi.

Caka koju sam pominjala je sledeća: nemojte smrzavati sladoled do kraja, ostavite ga u frizu samo nekoliko sati dok ne postane hladan i stegnut, ali ne i potpuno zamrznut. Tada je ukus najbolji i tekstura ravna raju. Kada se ova smesa potpun zamrzne, izgubi teksuturu a ukus čokolade postane prejak. Zato sam i napravila manji+u količinu, da je možete napraviti i za nekoliko sati pojesti.

Idealno bi bilo da imate mašinu za sladoled. Ja sam svoju nabavila pre nekoliko godina preko oglasa, za 20-ak evra i radi savršeno i retko spremam sladoled a da je ne koristim. Sladoled vam bude gotov za najviše sat vremena uz svu pripremu i pranje sudova. Sad baš prelistavam oglase da vidim da li ih ima i ima nekoliko koje deluju ok. Javite se ako vam treba pomoć oko odabira ☺

čokoladni sladoled

Prijatno! Vaša Mila

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.