Venecija u malom

canal grande

Krenuli smo na put. Veći nego bilo koji do sada. Rešili smo da obiđem mali deo Italije, onako… od srca. I obišli smo. A sada ne znamo odakle da počnemo kada nas pitaju kako smo se proveli. Samo se pogledamo, nasmejemo i kažemo “Kao nikada do sad!”. Ponekad ti treba hiljadu reči da bi opisao neki osećaj, ali ova minijaturna rečenica nekad bude sasvim dovoljna. Sve smo njom rekli i objasnili. Svima je jasno da smo bili na putovanju iz snova i da smo na njemu upili sve mirise, boje, predele, ukuse i arome. Vratili smo se začarani. Bukvalno.

Kada brodićem dolaziš u Veneciju obuzme te neki osećaj bliskosti sa celim svetom. Svi su tu, šareni i bučni.

pored vode

Marko i ja smo od onih turista što ne vole da budu turisti. Volimo da vidimo gde ljudi žive, gde kače veš i gde odlaze na kafu. Zato uvek, ali uvek šetamo ulicama koje nisu ucrtane na mapi i pustimo cipele da nas vode, da nas umore od lutanja i da nas na svakom ćošku odmore nekim čarobnim prizorom.

ulice

Ništa lepše nego da popiješ kafu sa lokalcima.

7

Ili da pređeš sto trideset sedmi mostić sa istim osmehom na licu.

5

Ne propustite da prošetate mostom Rialto (Ponte di Rialto) koji će vas velikodušno častiti pogledom na Veliki Kanal – najneverovatnije mesto na planeti.

marko i ja

U Veneciji nismo imali vremena da ručamo i isprobamo neki od tamošnjih specijaliteta ali smo probali odličnu picu na putu do trga Sv. Marka.

IMG_20130703_140851

Uz ovaj post ću vam ipak servirati lepo osveženje – jednu od verzija koktela Bellini, najpoznatijeg italijanskog koktela.

Ovaj koktel karakterističan je za oblast Veneto u kojoj se nalazi i sama Venecija i u kojoj je nastalo penušavo vino Prosecco koje vam je potrebno za izradu ovog koktela.

Bellini


Sastojci:

200ml Prosecco penušavog vina

100ml pirea od bele breskve (otprilike 2 veće breskve)

3-4 kapi sirupa od višanja, za boju

Pire od breskve možete napraviti tako što ćete breskve oljuštiti i odvojiti od košpice pa samleti u blenderu a posle provući kroz jako gustu cediljku. Proces pripreme koktela je sledeći:

Čaše za šampanjac ohladite pa u tako ohlađene sipajte pire od breskve i po neku kap sirupa od višanja. Lagano ulijte Prosecco i blago promešajte kašičicom da se pire i vino sjedine. Uživajte!

Prijatno! Vaša Mila!

2 thoughts on “Venecija u malom

  1. baš vas je lijepo za vidjeti 🙂 vjerujem da je bilo putovanje iz snova, u italiju sam se zaljubila prije dvije godine prilikom posjeta toskani, i krajem ove godine se vraćam tamo opet u jedan obilazak 🙂
    fotkice su divne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.