Cepkani ajvar

cepkani ajvar

Prošlog vikenda smo, na moje ogromno zadovoljstvo, spremali cepkani ajvar. Nismo imali recept i  nismo baš imali pojma kako se šta u detalje radi, ali smo uz nekoliko konsultacija sa mamama na kraju napravili savršeni cepkani ajvar koji ćemo čak i ponovoti uskoro jer je od ovog ostalo tek nekoliko tegli.

Treba truda i vremena, posebno za veće količine. Ali, onaj osećaj na kraju je neprocenjiv. Osećaš se kao da si osvojio planinu! Čoveče! Napravili smo ajavr kakav bismo voleli da jedemo, baš jako začinjen lukom, dobro upržen i cepkan. Začinjavanje smo počeli negde pred kraj i sve ppstepeno dodavali dok nismo doterali na ukus koji nam je po volji, pa preporučujem i vama da tako uradite.

Ajvar smo poslužili i pred većim skupom ljudi i pobrao je aplauze, pa možete da imate poverenja u ovaj recept iako mi nismo neki stručnjaci ☺


Cepkani ajvar

12 kg mesnatih crvenih paprika

600 ml ulja

 nekoliko kašičica soli (po ukusu)

2 kašike sirćeta

2 kašike šećera

1/2 kašičice sveže mlevenog bibera

4-5 čenova belog luka

Priprema:

Za početak, paprike operite. Pa ispecite na način na koji to inače radite – na ringlama, na vatri, na smederevcu… kako god. Ispečene paprike treba da su više crne nego crvene. Što ih bolje ispečete, to će biti bolji ajvar. Ispečene paprike stavljajte ili u kesu ili u veliki lonac i držite sve vreme poklopljeno da se paprike pare – to će pomoći kod ljuštenja. Što se bolje napare, to će se bolje ljuštiti.

E onda ih iscepkajte. Ne morate se previše truditi, već onako, samo da se razbiju. Zagrejte 2/3 ulja u loncu i u tako zagrejano ulje stavite cepaken pečene paprike. Počnite sa prženjem. U videu ćete videti da je naš lonac manji ali morali smo da podelimo na dva dela zbog potrebe snimanja a i bržeg spremanja jer smo kuvali napolju.

Dakle, pržite ajvar i najbolje je da sve vreme mešate. Ako podelite količinu svakako će ići brže. Za ovu količinu paprika, podeljenu u dve šerpe, trebalo nam je oko sat ili sat i po vremena kuvanja.

Pred sam kraj kuvanja, počeli smo da dodajemo začine i dodavali smo ih dok nismo dobili ukus koji nam odgovara. To je na celu količinu bilo oko 5 kašičica soli a ostalo smo stavili kako sam zapisala gore u spisku namirnica. Kada je ajvar gotov, tj. kada se vidi dno šerpe, paprika se raspala i ajavr postao gust, tada dodajte preostalo ulje, umešajte i isključite.

Tegle ste prethodno dobro oprali i zajedno sa poklopcima stavili u rernu na 100 stepeni da se sterilišu. Vreo ajvar sipajte u vrele tegle. Sada imate dve opcije: ili da ih zatvorite i vratite u zagrejanu rernu na sat vremena ili da nalijete ulje skoro do vrha i tako otvorene tegle stavite u rernu na sat vremena. I jedno i drugo radi posao, pa kako je vama lakše.

Nakon sat vremena isključite rernu i u prvoj varijanti samo ostavite tegle da se ohlade u rerni a u drugoj avrijanti poklopite tegle i vratite u rernu da se u njoj ohlade. Od ove količine dobili smo 4-5 standardnih tegli i nekoliko manjih.

I to je to. Ostavite ga za zimu. Haha! Ne, šalim se, pojedite ga u sledećih nedelju dana – tada je najslađi ♥

Prijatno! Vaša Mila

One thought on “Cepkani ajvar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.