Čokoladni kuglof

Ja sam vam se zaigrala! Ako mi date nekoliko sati i brdo divne dekoracije, znajte da ste mi poklonili radost kakva se retko gde sreće. Za ovaj čokoladni kuglof sam pripremila posebnu dekoraciju stola, da mi bude baš svečan i prazničan, kako i zaslužuje. Ultra čokoladnost za ultra prazničnost 🙂

U JYSK-u uvek pronađem svašta lepo za dekorisanje kuće, pa čak i za fotografisanje hrane. Gomila nekih posudica i tanjirića mi je upravo odande. Videćete na fotografijama i one velike tanjire koji su mi predivni! Obožavam da ih fotografišem a često ih iskoristim kao ovale za meze jer su diiivno veliki i ravni, pa na njima zakuska izgleda zaista sjajno.

Naš trpezarijski sto je jako mali ali sam na njega uspela da spakujem divan zlatni svećnjak i predivne grančice veštačkog cveća, čaše za vino, čaše za vodu, čarobne lampice i još po koji ukras.

Mnogo mi se dopada da salvete na tanjirima uvijem šljokičastim papirnim lampionima zajedno sa malo zelenila. Ne znam da li ste ih primetili u JYSK-u, ali predivni su i odlično se uklapaju o ovakve dekoracije. I obožavam stolnjake i nadstolnjake prirodnih boja koji su dovoljno veliki da se na krajevima mogu malo zgužvati, pa privezati vrpcom i malo onako kao slobodno prebaciti preko stolice. Jao, koliko sam uživala u ovome, ne mogu da vam opišem!

Znate već i sami kakve su gužve sada po prodavnicama. Ja volim tu gungulu ali mi ne prija uvek. Kupovina je za mene vrlo često odmor ili slobodno vreme koje koristim da rasteretim glavu, pa mi desetine ljudi oko mene često zasmetaju. Sve više stvari kupujem online. Sve što mogu, naručiću, prosto mi je tako lakše i na taj način štedim dragoceno vreme kojeg imam sve manje.

Naravno da sam za ovu priliku obišla prodavnicu na nogama jer želim sve da vidim uživo pre nego što kupim, ali bih već za sledeću kupovinu iskoristila Click&Collect opciju na njihovom sajtu. Fora je što sve naručiš, staviš u korpu i odabereš u koju prodavnicu ćeš ići. Korpa te sačeka već spremna, platiš i ideš svojim putem.

Ovo u nekim radnjama možete uraditi i vikendom od 10-17h, kada su prodavnice inače zatvorene samo što ćete tada svoju porudžbinu pokupiti ispred prodavnice. Možete proveriti na sajtu koje prodavnice imaju tu opciju. Meni je ovo jako korisno, posebno u ovoj divnoj situaciji koja nas je zadesila, kada treba da se čuvamo. Čuvajte se i vi! I olakšajte sebi sve što možete 🙂


Čokoladni kuglof

260 g šećera
220 g brašna
120 g tamnog kakao praha
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 vanilin šećer
½ kašičice soli
2 jajeta
250 ml mleka pomešano sa kašičicom limunovog soka
240 ml vrele vode
80 ml ulja
Opciono: 200 g čokolade seckane na kockice

Čokoladni ganaš:
170 ml slatke pavlake
170 g tamne čokolade
30 g putera

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni a kalup za kuglof dobro namažite uljem/puterom pa pospite brašnom i otresite višak. Ostavite sa strane. Mleko pomešajte sa limunovim sokom i ostavite da stoji 10-ak minuta. U jednoj činiji pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao prah. Dodajte jaja, mleko sa limunom i ulje. Dobro izmešajte pa dodajte vrelu vodu i žicom izmešajte da se sve sjedini u retko testo. Po želji dodajte čokoladu seckanu na kockice.

Izručite testo u pripremljen kalup i pecite 35-40 minuta u zagrejanoj rerni. Proverite čačkalicom da li je kolač gotov (zabodite u sredinu i ako izađe suva, kolač je gotov). Okrenite kuglof na žicu za hlađenje, uklonite kalup i ohladite na sobnoj temperaturi. 

Slatku pavlaku zagrejte sa puterom skoro da provri. Prelijte preko izlomljene čokolade i ostavite nekoliko minuta. Izmešajte žicom da dobijete gust, svilenkast krem. Na hladan kuglof sa svih strana namažite ganaš u jednom sloju. Sačekajte da se ohladi i malo stegne, pa nanesite još jedan sloj. Zatim, sipajte ganaš sa vrha oko celog kuglova da ga pokrijete u potpunosti. Dekorišite po želji i ohladite u frižideru. Biće divan nekoliko dana za redom!

Post je urađen u saradnji sa JYSK Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.