Pohovane slatke palačinke

Pohovane slatke palačinke su ostvarenje sna svih ikada napravljenih palačinki. Znam to jer sam možda u prošlom životu bila upravo palačinka, ne znam. Mogu da se poistovetim sa palačinkom, šta da vam kažem.

Elem, ovo je super način da od jednog jednostavnog deserta napravite jedan super zanimljiv desert. Naravno da su palačinke odlične u svakoj varijanti, ali ovde su za trunku više odlične nego inače. 

Napravila sam nadev od smrznutog šumskog voća ali možete koristiti i krem ili bilo koje drugo voće. Važno je samo da ih čvrsto uvijete da nadev ne curi tokom prženja jer će jako prskati u vrelom ulju. Umesto maskarpone sira, naravno, možete koristiti i običan krem sir.


Pohovane slatke palačinke

Palačinke (za 8 velikih palačinki):
2 jajeta
2 kašike ulja
1 vanilin šećer
300 ml mleka
120 g brašna
Malo ulja, za prženje

Nadev od voća:
200 g smrznutog šumskog voća
60 g šećera
50 ml vode
1 puna kašika gustina

+120 g maskarpone sira

Za poh:
1 jaje 
2 kašike mleka
2 kašike šećera
2 kašike slatke pavlake
Brašno

Prezle

Za serviranje:
Ako je ostalo voćnog nadeva 🙂
100 g Maskarpone sira
50 ml slatke pavlake
Šećer u prahu, po ukusu

Priprema:

Voće, šećer i vodu stavite u šerpu pa psutite da provri. Dodajte gustin i kuvajte nekoliko minuta uz mešanje, dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, uzručite na tanjir i ohladite.

Pripremite testo za palačinke tako što ćete izmutiti jaja, ulje, vanilin šećer i mleko. Dodajte brašno pa sve sjedinite da dobijete glatko testo. Pržite na nauljenom tiganju onako kako to inače radite. Pokrijte palačinke, da ostanu meke kako biste ih kasnije lakše uvijali.

Ohlađene palačinke nafilujte sa kašikom maskarpone sira i 2-3 kašike voćnog nadeva. Preklopite stranice na unutra pa čvrsto uvijte i odložite na ravan tanjir. Stavite ih u frižider dok ne pripremite sve ostalo.

U dubljoj šerpi dobro zagrejte ulje na srednjoj jačini. U međuvremenu pripremljene palačinke uvaljajte u poh. Prvo u brašno, zatim u mešavinu jaja, mleka, slatke pavlake i šećera a zatim u prezle. Baratajte palačinkama pažljivo jer su meke i budite sigurni da su sa svih strana uvaljane u sva tri elementa poha.

Pržite ih u vrelom ulju po minut-dva, dok ne porumene sa svih strana. Po potrebi okrenite. Ispržene palačinke vadite rupičastom kašikom na ubrus, da upije višak masnoće. Za serviranje pomešajte maskarpone sir sa slatkom pavlakom i šećerom. Servirajte palačinke sa maskarpone sirom i nadevom od voća, ako je ostalo. Ili koristite sveže voće.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.