Gnječeni krompir sa puterom

Gnječeni krompir sa puterom

Gnječeni krompir pamtim još iz onog davnog perioda kada sam tek počinjala sa kuvanjem i kada mi je Džejmi Oliver bio uzor na svim mogućim poljima. Da se razumemo, i dalje je faca, čak i nakon toliko godina. U njegovim emisijama i kuvarima sam često nailazila na krompir pripremljen na sličan način i uvek mi je to bilo strava. Kao, tako jednostavno a ultra efektno i ukusno. 

Fora je da krompir prvo prokuvate u slanoj vodi, zatim ga zgnječite i pomešate sa travkama, začinima i masnoćom po izboru. Ono što ćete na kraju dobiti jeste krompir sa gomilom ukusa i nekoliko različitih tekstura što je, složićete se, već samo po sebi dovoljno da bude obrok uz neku lepu svežu salatu.

Ovde sam koristila sveži ruzmarin, suvi bosiljak i origano, zajedno sa malo belog luka, soli i bibera. Dosta putera i malo maslinovog ulja, ako vam je drago. A ne mora. Baš je bilo njami!


Gnječeni krompir sa puterom

600 g mladog krompira
Nekoliko grančica svežeg ruzmarina, Maxi pijaca
½ kašičice Premia bosiljka
½ kašičice Premia origana
½ do 1 kašičice Premia morske soli
1 čen belog luka, sitno iseckan
Premia maslinovo ulje, opciono
100 g Premia putera
Sok od polovine limuna

Nekoliko kašika Premia grčkog jogurta
1 kašika Premia majoneza
Začini, po ukusu

Prirpema:

U šerpu sipajte vodu i kašičicu soli. Stavite na ringlu da proključa, dok vi pripremite krompir. Kada koristim mladi kormpir za pečenje, obično ga samo očistim od ljuske koje viri, a ostatak ostavim tako kako jeste. Zatim ga dobro operem. Možete uraditi tako ili ga oljuštiti skroz, kako god želite. Meni je draže sa korom, jer onda dobijam još jedan sloj teksture. Stavite opran i očišćen krompir u provrelu vodu i kuvajte 20 minuta. 

Za to vreme rernu zagrejte na 220 stepeni. Krompir stavite u tepsiju za pečenje pa pažljivo zgnječite. Dodajte začinsko bilje, začine, beli luk, sok limuna, maslinovo ulje ukoliko želite a zatim svuda stavite po malo putera, da bude ravnomerno raspoređeno. Pecite 35 minuta u zagrejanoj rerni a zatim uključite rernu na gril ili na najjaču temperaturu i pecite još 10-ak minuta, da fino porumeni. Poslužite pečeni krompir sa prelivom koji ste napravili od grčkog jogurta, majoneza i začina.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.