Španska tortilja

španska tortilja

Tortilla de patatas tortilla española su dva različita naziva za istu stvar. Ovde tortilja ne znači tanki hleb napunjen salatama i mesom već je samo deminutiv za reč tortaŠpanska tortilja sa krompirom je jedno od najpoznatijih jela ove zemlje. Služi se kao predjelo, obično hladno. Uglavnom je sastavni deo španskog mezetluka tapasa i zaista je s razlogom toliko voljena. Ko god da ju je osmilio, uradio je fantastičnu stvar! Pravi se od luka, jaja i krompira i to na vrlo specifičan ali jednostavan način. Može vam delovati komplikovao, ali proces pripreme je zaista jednostavan i ne možete mnogo pogrešiti.


Španska tortilja  sa krompirom

500 g belog krompira

2 glavice crnog luka

2 čena belog luka

1/2 kašičice bibera

1/2 do 1 kašičice soli

6 jaja

150 ml ulja

Priprema:

Krompir oljuštite, isecite na polovine a zatim na tanke ploške. Posolite ga i dobro izmešajte u velikoj činiji. Ulje zagrejte na srednjoj jačini u teflonskom tiganju pa dodajte posoljeni krompir. Krompir ne treba da porumeni već da se blago krčka i omekša. Uz mešanje pržite 10-ak minuta a zatim rupičastom kašikom prebacite prženi krompir u cediljku.

španska tortilja

U isti tiganj stavite sitno seckani crni i beli luk. I za luk važi – ne treba da porumeni već da postane staklast i da omekša. Uz mešanje ga pržite 7-8 minuta a zatim rupičastom kašikom stavite u cediljku sa krompirom. Višak ulja uklonite i prebrišite tiganj.

Jaja i biber izmutite viljuškom pa dodajte krompir i luk. Sve pomešajte, pazeći da se krompir ne zgnječi. Zatim ulijte jednu kašiku ulja u prebrisan tiganj i pustite da se zagreje na srednjoj ili nižoj temperaturi. Važno je da tiganj ne bude vreo kako tortilja ne bi zagorela. Ulijte mešavinu jaja, krompira i luka i pustite da se prži 5-6 minuta dok ne počne da se odvaja od dna tj. dok ne stvori rumenu koricu na dnu (kao na slikama). Silikonskom špatulom odvojite ivice ukoliko je potrebno.

Zatim, veliki tanjir stavite preko tiganja i okrenite tiganj tako da tortilja ostane u tanjiru. Vratite tortilju u tiganj da se dopeče. To će trajati 4-5 minuta ili malo duže, zavisno od jačine ringle. Tortilju možete poslužiti i toplu ali je najbolje da je isečenu na komade poslužite hladnu kao deo mezetluka.

španska tortilja

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.