Almondine – ukusne kuglice sa mlekom u prahu

almondine

Almondine it is! Pre nekoliko dana sam vas na društvenim mrežama zamolila da kumujete ovim belim kuglicama kako bih najzad postavila recept na blog. I imali ste fenomenalne ideje i toliko vas se javilo – predivni ste! Iako sam imala nekoliko naziva u užem izboru, morala sam da se odlučim za jedno ime. Odluka je pala na Almondine. Ove kuglice nisu pune badema i zato nisam htela neko ime koje bi moglo da kaže suprotno.

Slažem se, almondine viču badem na sav glas, ali taj izraz se u kulinarstvu vezuje za garnirung napravljen od badema. To, najprostije rečeno, znači da badem nije glavna zvezda jela već je dodatak koji daje dodatni ukus. Tako je i sa ovim kuglicama. One su napravljene od mleka u prahu i keksa i prilično su jednostavne, ali listići badema koje vidite spolja su ono što ove kolačiće odvaja od drugih. Badem daje hrskavost i prefinjen ukus, a nekad je to sve što nam treba ♥


Almondine – ukusne kuglice sa mlekom u prahu

200 g mleka u prahu

80 – 100 g šećera u prahu

100 g mlevenog keksa

120 ml vode

150 g bele čokolade

50 g listića badema

Priprema:

Mleko u prahu, šećer u prahu i keks pomešajte a zatim dodajte vodu. Dobro izmešajte da smesa postane ujednačena. Ostavite da stoji 10-ak minuta. Zatim, blago navlaženim dlanovima formirajte kuglice i stavljajte ih na tanjir obložen prozirnom folijom ili papirom za pečenje. Stavite ih u frižider na 10-ak minuta. Za to vreme na tihoj vatri otopite belu čokoladu. Kuglice prelivajte belom čokoladom i ređajte na prozirnu foliju (lakše ćete ih kasnije odlepiti). Neka stoje minut-dva pa ih pospite listićima badema. Kada se čokolada stegne stavite kuglice na hladno mesto (to može da bude i firžider) i tako ih čuvajte do služenja.

almondine

almondine

Prijatno! Vaša Mila

6 thoughts on “Almondine – ukusne kuglice sa mlekom u prahu

  1. Pokušala sam, tačno u gramima sastojci ali smesa toliko rijetka da se nije ništa moglo formirati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.