Čokoladne praline

čokoladne praline

Pre nekog vremena sam od @rizkommolds na poklon dobila kalupe za pravljenje pralina i čokolada. To je nešto što sam oduvek htela da naučim da pravim ali nikada se nisam usudila. Tog dana kada su mi stigli kalupi onesvestila sam se od sreće jer sam najzad imala razlog da se pozabavim čokoladom. Istog dana sam se i pozabavila, ali to je prošlo katastrofalno. Ni jedna pralina nije izašla cela ☺ To je ono što se zove nestrpljivost – kad nešto moram tog trenutka da uradim a da pre toga nisam pročitala ni redak. Naravno da je prošlo tako kako je prošlo ☺

Ali, sledeći pokušaj je bio daleko bolji. To je ovo što vidite na fotografijama – praline od mlečne čokolade punjene musom. Kod pravljenja pralina je najvažniji proces temperiranja čokolade, od toga zavisi da li će praline biti dobre ili ne. Moram da priznam da sam daleko od toga da mogu da vam napišem detaljna uputstva za to kako se temperira čokolada i zato ovaj post pišem sa rezervom. Daću vam uputstva za ono što sam ja radila po nekim opštim smernicama za topljenje čokolade.

Da bi se čokolada pravilno temperirala potrebno vam je malo vremena, digitalni termometar i to je to. U suštini, poenta je sledeća – čokoladu zagrejati do određene temperature, zatim je ohladiti do određene temperature i zatim ponovo neznatno podići temperaturu. Ovo pomaže stvaranje određene vrste kristala u čokoladi i pomaže joj da bude termo stabilna, da ostane glatka i sjajna nakon vađenja iz kalupa i da na njoj ne ostaju otisci prstiju ukoliko je uzmete u ruke. Ne baratam izrazima još uvek, pa zato objavšnjavam tako da možete da me razumete. Nadam se da ću uskoro napisati i jedan konkretan post o tom procesu.

Praline su divan način da se zabavite, da nekome poklonite ručno pravljeni poklon ili da zasladite svoj život ♥ Eto ideje i za Dan zaljubljenih, ukoliko ga slavite ☺


Čokoladne praline

Praline ↓

150g mlečne čokolade

Fil ↓

50 g mlečne čokolade

50ml slatke pavlake

kašičica ekstrakta vanile,  ružine vodice ili  vodice narandžinog cveta

Priprema:

Napravite fil tako što ćete slatku pavlaku sa ekstraktom umutiti da postane blago čvrsta. To možete i ručno, žicom – gotovo je za nekoliko minuta. Zatim dodajte rastopljenu čokoladu i dobro izmešajte žicom da se sjedini. Ostavite u frižideru do korišćenja. Preostalu čokoladu podelite na tri dela. 2/3 rastopite na pari, sklonite sa vatre pa dodajte preostalu čokoladu i mešajte dok se ne sjedine. To je neka uopštena zamena za precizno temperiranje čokolade o kojem ću više pisati u nekom narednom postu na blogu.

Čokoladu sipajte u čiste i suve modle a zatim modlu okrenite naopako i tresite je tako da izađe sav višak čokolade. To možete raditi iznad radne površine koju ste pokrili velikim komadom papira za pečenje. Skinite višak čokolade metalnom špatulom i ostavite čokoladu da se stegne na sobnoj temperaturi pa je stavite u frižider na pola sata da se u potpunosti stegne. Čokoladu koju ste istresli iz modle skupite špatulom i vratite u činiju u kojoj je bila. Promešajte i ostavite sa strane.

Stegnutu čokoladu u kalupima sada napunite čokoladnim filom ali tako da bude puno ne mnogo više od polovine. Preko sipajte preostalu čokoladu (ukoliko se stegla, rastopite je ponovo), skinite višak i ostavite u ftižideru nekoliko sati. Ukoliko su modle kvalitetne, kao što su ove koje sam dobila na poklon, praline će samo iskliznuti iz kalupa kada ga okrenete naopako.

čokoladne praline

čokoladne praline

čokoladne praline

Prijatno! Vaša Mila

4 thoughts on “Čokoladne praline

  1. Za punjenje pralina mozete korisiti karamel kondenzovano mleko sa dodatkom pecenih lesnika,badema…ukus jeste malo teatralan, ali ko voli karamelu, odlicno je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.