Panna cotta sa čokoladnim sosom

panna cotta

Dok sam pravila ove fotografije zamišljala sam sebe kako sva opijena zaljubljenošću pišem post koji će vam biti inspiracija da pripremite fantastičan desert za svog dragog ili dragu. Sva je šansa da se to neće desiti jer ovo zapravo kucam mrtva umorna, jedva se prisećajući šta sam sve htela da vam kažem ☺ Znate, mi stvarno odavno ne obeležavamo sutrašnji dan. Izlišno je više to i ponavljati a znam da nisam ni jedina koja tako mislis, ali… ljubav je toliko bolja od zaljubljenosti i ljubav je toliko važna svakog dana.

Moj dan zaljubljenih je svaki dan u kojem uspemo da nešto zajedno uradimo, kada se zajedno radujemo istoj stvari, kada sa istim ponosnim telećim pogledom gledamo naše dete, kada uspemo da se otrgnemo brigama i zagrlimo, kada zajedno kuvamo, kada spojimo naše ruke.

Ali, ljubav uvek zaslužuje fantastičan desert i po neku posebnu priliku. Ako je za vas to sutrašnji dan,  začinite ga ukusima koje nemate svakog dana na vašim tanjirima, igrajte se i eksperimentišite. ♥


Panna cotta sa čokoladnim sosom

370 ml slatke pavlake

370 ml mleka

120 g šećera

2 kašike ekstrakta vanile ili nečega egzotičnijeg kao što je ružina vodica  ako uspete da je nabavite☺

1 kesica tj. 7 g želatina

Čokoladni sos ↓

50 ml slatke pavlake

50 ml mleka

50 g tamne čokolade sa 70% kakao delova

Za posipanje ↓

1 kašičica soli sa ružinim laticama – potražite je u SpiceUp šopu

sušeni cvetovi ruže – potražite ih u SpiceUp šopu

Priprema:

Mleko, slatku pavlaku i ekstrakt vanile zaagrejte do ključanja. Zatim, dodajte šećer i kuvajte uz mešanje dok se šećer ne rastopi. Sklonite sa vatre i pustite da se odmori 5 minuta. U mešuvremenu želatin prelijte sa 2 kašike vrele vode i mešajte dok se ne rastopi. Zatim ga umešajte u vruće prokuvano mleko sa slatkom pavlakom. Dobro izmešajte pa ulijte u kalupe ili čaše.

Da se pana kota potpuno stegne potrebno je minimun 4 sata. Nakon toga, imaće teksturu ohlađenog pudinga. Trebalo bi da lako izađe iz kalupa, ali može se desiti da neki delić ostane zalepljen. U nekim receptima preporučuju da se kalup premaže sa malo ulja kako bi pana kota još lakše izašla.

Sos napravite tako što ćete slatku paavlaku i mleko staaviiti da provre. Sklonite sa vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na komade. Ostavite da odstoji 5 minuta a zatim izmešajte žicom da se sjedini. Ohadite sos a zatim poslužite panakotu prelivnu čokoadnim sosom i posutu sa malo soli sa laaticama ruže. Možete da stavite i običnu morsku so – so stvaarno naapravi razliku u ukusu i napravi balans u svoj slatkoći ovog deserta.

panna cotta

panna cotta

Prijatno! Vaša Mila

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.