Kari kečap

Kari kečap

Valjda nisam mnogo zakasnila sa receptom, nadam se da ima još paradajza na pijacama 🙂 Ako ste nekad bili u Nemačkoj, onda ste sigurno probali njihovu tradicionalnu fast food kari kobasicu ili currywurst. Marko odlepio za njima a ja bih da više nikad ne moram da ih jedem 🙂 Kobasica sama po sebi je ukusna i stvarno posebna. Kari kečap je za moj ukus previše sladak i sladunjav uz pikantnu kobasicu. Stoga izvolite recept ako ste ljubitelj iste 🙂 

Naravno, u kućnoj varijanti ne možete da dobijete tako koncentrsan ukus i glatku teksturu, iz jednog prostog razloga što ne posedujete fabriku za pravljenje kečapa.  Moj kečap je malo grublji, gušći a kažu ljubitelji i pravog ukusa. Koristila sam već napravljen sok od paradajza -kupila sam od čoveka koji na licu mesta kad dođete kod njega melje paradajz u nekoj velikoj metalnoj skalameriji u kojoj se paradajz očisti od ljuske i semena, sipa u flaše i prodaje po ceni  svežeg paradajza. 


Kari kečap

Za 8 l kečapa

12kg paradajz soka

300g crnog luka

1 glavica belog luka

2 kašike soli

13 kašika smeđeg šećera

3 i po kašike ljute sitne tucane paprike

2 kašičice sveže mlevenog bibera

1 i po kašičica đumbira

50ml soja sosa

3 kašike balzamskog sirćeta

150g karija u prahu

1 kašičica origana

1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna

1 konzervans

Priprema:

Sok od paradajza izručite u veliki lonac i stavite na šporet da provri.  Kada provri smanjite vatru i povremeno mešajući kuvajte još 1 sat. Crni luk i beli luk usitnite u električnoj seckalici da postane kašast. Dodaje ga paradajzu i dobro promešajte. Kuvajte još oko 1 sat pa redom dodajte začine.  Svaki začin koji dodajete stavite prema svom ukusu.  Ja sam jedan po jedan dodavala pa probala posle svakog. 

Na dodavanje začina mi je otišlo oko ola sata i još sam kuvala oko 15 minuta. Ako želite da vam kečap bude ređi, smanjite vreme kuvanja. Na kraju, kada je kečap kuvan dodajte 1 konzervans. Dobro promešajte. Kečap sipajte u vruće sterilisane flaše. Flaše sterilišite tako što ćete ih čiste poređati na pleh i staviti u rernu na 100 stepeni oko 30 minuta. Dobro zatvorite, poređajte jednu pored druge i lepo ušuškajte ćebetom da se hlade.

Kari kečap

Prijatno! Vaša Mila!

7 thoughts on “Kari kečap

  1. Meni je domaći paradajz nekako “must have” još od vremena kada ga je u kući baka spremala. Vidim u ovom receptu dosta začina pa me interesuje da li utiču na rok trajanja sosa? Da li se zbog toga stavlja konzervans?

  2. Hvala 🙂
    Nenade, ja mislim da bez konzervansa ne bi imalo baš dug vek. Ipak u receptu nema dovoljno ni soli ni šećera koji bi održavali kečap u životu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.