Domaći biljni začin iz dehidratora

domaći biljni začin

U prošlom postu sam vam predstavila novi aparat koji mi je stigao na recenziranje. U pitanju je WMF mini dehidrator. Evo linka, da vidite šta sam sve u njemu sušila. Danas vam predstavljam jedan ultra jednostavan recept za koji ne treba mnogo objašnjavanja a na koji me je podsetila Nataša sa stranice @food_beast_conizm_. Hvala ti Nataša! Domaći biljni začin, it is!

Biljni začin uvek imam u kući ali ga jako, jako retko koristim. Čuvam ga za dve stvari – dinstano pileće meso i pečeni krompir. Ta dva jela ne mogu da zamislim bez biljnog začina i ne postoji scenario u kojem ću ih pripremiti drugačije. Uvek se trudim da izaberem brendove čistijeg sastava ali ni to nije neka garancija da je unutar kesice sve kako treba. 

Zato mi se ideja da ga napravim kod kuće mnogo dopala. Osušiš gomilu povrća koje bi inače stavio u supu, usitniš koliko želiš zajedno sa solju i to je to. Bukvalno je to to. Možda bih samo paškanat, koren peršuna i celer sekla na sitno pre sušenja, jer se teže usitne u multipraktiku pa ostanu veći komadi. Meni ne smetaju, ali vam dajem hint ako budete pravili 🙂


Domaći biljni začin iz dehidratora

1 veća šargarepa
1 koren peršuna
1 koren paškanata
Komad korena celera oko 100 g
2 čena belog luka
1 crni luk
½ crvene paprike
Pola veze peršuna
2 kašike morske soli
¼ kašičice kurkume (ukoliko želite da se zažuti)

Priprema:

Svo povrće dobro operite i osušite. Oljuštite povrće koje je potrebno oljuštiti. Šargarepu secite na kolutove ili na tanke trake. Koren peršuna, paškanat i koren celera isecite na tanke listiće pa na sitne kockice. *Na slikama je drugačije, pročitajte opis pre recepta. Beli luk i crni luk isecite na kolutove. Papriku isecite na kolutove. Peršun operite i osušite kuhinjskim ubrusom. Poređajte povrće na rešetkaste police aparata tako da budu gusto naređane ali ipak razdvojene.

Stavite police jednu na drugu i zatvorite poklopcem aparata. Podesite vreme sušenja na 7 i po sati, a temperaturu na 60-70 stepeni. Startujte aparat i zaboravite na njega. Zatim, osušeno povrće, so i kurkumu (ja sam je preskočila) stavite u multipraktik i isitinite koliko želite. Stavite u posudu sa poklopcem i koristite po potrebi.

Post je urađen u saradnji sa WMF Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.