Domaći hleb i džem iz mini pekare

hleb i džem

Do pre nekoliko godina, kada sam još uvek bila kid free, mogla sam sebi da priuštim da čitav dan posvetim pripremi domaćeg hleba. Toliko sam uživala u tome! Mešanje sastojaka, sporo narastanje, miris kvasca koji se raširi kroz kuću, pečenje…

Ako me neko pita u čemu najviše uživam kada je kuhinja u pitanju, uvek ću reći da je to priprema recepata za koje mi je potrebno vreme, koji traže punu posvećenost i mnogo ljubavi. Nisu svi recepti takvi, neki budu sasvim u redu i sa potrošenih deset minuta. Ali, onda kada potrošim sate i sate na pripremu nečega sjajnog, kada znam da kvalitet zavisi samo od vremena koje tome posvetim, to je stvarno poseban osećaj.

Pa ipak, danas, sa Lenkom i svim poslovima koje radim, obavezama u kući i pripremom ručka svakog dana, više ne stižem da se bavim kuvanjem na taj način. Kuvam svakodnevno, ali retko zamesim hleb. Toliko retko da mu se svaki put obradujemo kao najlepšoj prazničnoj torti! Moram da priznam da mi nedostaje. Nedostaje mi ukus nepodnošljivo vrele hrskave korice pod zubima. Realnost je takva da nikada u svom životu nisam sačekala da se hleb ohladi da bih ga probala. To se nikada neće promeniti, pa ni sada kada se hleb najzad peče u mojoj kući iako ja suštinski nemam vremena za to.

Svojevremeno sam imala dodir sa pekaricom za hleb jer je kod mame to godinama bio aparat broj jedan koji je koristila svakodnevno. Svi smo, naravno, obožavali te hlebove, a ona ih je svakog dana pekla. Ujutru pre posla stavi sve namirnice u aparat, podesi sve i hleb je taman sačeka topao kada se vrati sa posla.

Ovo je stvarno super način da izbegnemo kupovne hlebove koji su postali sve samo ne hleb. Hleb treba da ima samo nekoliko sastojaka i to onih koje dobro poznajemo. Sada je nemoguće kupiti veknu hleba čistog sastava, a to je nešto što treba da nam bude važno za namirnicu koju konzumiramo svakodnevno.

Gorenje pekarica je kod nas već dobre dve nedelje i za to vreme nismo kupili ni jedan jedini hleb u prodavnici. A naš home-made hleb, iz nekog čudnovatog razloga, ostaje duže svež, što mi je strava! Ne jedemo ga mnogo pa nam je važno da ostane dobar i ukusan i po nekoliko dana.

Stvarno je jednostavno za korišćenje. Ubacite namirnice, izaberete program, po želji izaberete i odloženi start ako želite da hleb, na primer, završi pečenje baš onog trenutka kada stižete sa posla. A možete da podesite i jačinu pečenosti korice! Ostavite mašinu sa svim sastojcima u njoj, uključite i zaboravite je jer ona sve sastojke pomeša, umesi testo, podesi temperaturu za narastanje testa, premesi ako to program traži i ispeče heb baš onako kako ste joj rekli. Dobićete i zvučno obaveštenje da je hleb gotov.

Sjajna stvar je što pekaricu, pored hleba, možete koristiti i za kuvanje džema ili pripremu domaćeg jogurta. Jogurt još uvek nisam isprobala, ali će i to doći na red, prvom prilikom.

Džem sam napravila od smrznutog voća. Koristila sam obični šećer iako se u uputstvu navodi da se džemovi kuvaju sa džem-fiks dodatkom. Meni se dopada kada je džem ređi, ali ako želite to da izbegnete koristite sveže ili otopljeno voće i šećer tipa džem-fiks ili neki od onih sa dodatkom pektina.

Danas imamo bezbrojne mogućnosti za razne stvari. Možemo da biramo kako ćemo da živimo i šta ćemo biti. Na toliko stvari možemo da utičemo i da ih promenimo. Neka nam svima bude odluka da bolje jedemo. Ne moramo da jedemo samo biljke ili samo sirovu hranu ili samo meso, ali moramo da odlučimo da jedemo kvalitetnu hranu. Hleb koji pripremite sami, od sastojaka koje dobro poznajete, ne može zameniti ni jedna savršena vekna iz kesice.


Domaći hleb i džem iz mini pekare

Hleb ↓

250 ml mleka

1 jaje

100 g putera

500 g brašna T4oo

1 kašičica soli

1 kašičica suvog kvasca

1 kašičica šećera

Džem ↓

800 g voća

400 g šećera

Priprema:

U aparat stavite posudu za hleb. Metlice za mešanje postavite na svoje mesto. Prvo sipajte mokre sastojke a zatim suve. Mleko, jaje i puter a zatim brašno, so, šećer i kvasac. Kada ste stavili sve sastojke, zatvorite poklopac i uključite aparat u struju. Pritiskom na menu dugme izaberite željeni program. U videu sam koristila program pod rednim brojem 7. To je program koji služi za bržu pripremu hleb i traje 2 sata i 20 minuta.

Klikom na dugme start započinjete ciklus pripreme hleba. Aparat će neko vreme periodično mesiti hleb a nakon toga održavati temperaturu za narastanje. Nakon toga sledi pečenje. Kada aparat završi, obavestiće vas zvučnim signalom. Uz pomoć kuke koju dobijete uz aparat uhvatite ručku posude i izvucite je iz aparata. Izvadite helb i ostavite ga da se ohladi.

Džem pripremate uz pomoć programa pod rednim brojem 13. Ubacite voće i šećer, zatvorite poklopac i startujte aparat. Nakon 1 sata i 20-30 minuta, džem će biti spreman za sipanje u tegle.

hleb i džem

Post urađen u saradnji sa Gorenje.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.