Kako da napravite domaći sir

domaći sir

Pre nekoliko dana kod moje svekrve nas je dočekao domaći sir koji mi se mnogo dopao. Zapravo, oduševila sam se! To je bio baš onaj ukus mladog sira koji volim. Taman tekstura, taman ukus, taman miris. Probala sam do sada da pravim sireve, ali mi uvek zafali strpljenja pred kraj pa ili sama zeznem ili već bude zeznuto jer sam htela da preskočim neki korak. Ja! Ona koja ovde zagovara staru dobru teoriju da se za neke recept ne sme preskakti ni sekund i da se mora imati strpljenja ☺

Nakon tog njenog sira, bila sam nestrpljiva da ponovo probam. Odem, kupim mleko, najmasnije koje sam našla. Kupim sirilo, isto ono koje sam svaki put kupovala i koje sam svaki put otvarala po pola sata (a baš bih volela da čujem šta kažu proizvođači kako su zamislili to otvaranje) i naravno ne kupim gazu. Stavim sve po protokolu i vidim da od toga ništa nema. Mleko se nije usirilo ni posle pet sati i uzmem lepo i prospem. Smorim se živa. Opet mi nije uspelo!

Sutra ne budem lenja pa pravo na pijacu da nađem one babe što mi ceo život nutkaju domaće mleko a skoro nikad ga ne uzmem. Nađem dve flaše, kupim i direkt u kuhinju. Opet sve po protokolu, opet bez gaze, ali ovog puta je ipak bilo uspešno ☺


Domaći sir

5 l domaćeg kravljeg mleka

2 kašike sirila

2 kašičice soli

gaza

Priprema:

Dakle, potrebno je prvo zagrejati mleko na neku temperaturu od oko 35 °C. To je otprilike toliko da vam mleko bude mlako kada umočite prst. Nit vruće, nit hladno nego nešto između. Ja imam termometar koji koristim u kuhinji često ali sam baš zbog vas koji ga nemate ispipala mleko kada je dostiglo temperaturu i to je to – treba da osetite blagu toplotu.

Zatim, sklonite sa vatre i u zagrejano mleko dodajte sirilo i so i mešajte nekoliko minuta. U nekim receptima so stave odmah na početku, u nekim sole tek na kraju kad sir bude gotov, u nekim čak zagrevaju mleko i sirilo zajedno. Mislim da za naše početničke pojmove nema neke veze, pa možete ovako kao ja. Zatim, šerpu poklopite i ostavite da stoji.

Moje mleko se usirilo nakon otprilike dva sata. To možete proveriti ako kašičicom uzmete mleko i vidite da se steglo/usirilo tako da izgleda kao čvršće kiselo mleko i da se odvojila surutka. Tada uzmite veliku gazu ili veliku krpu i stavite je preko velike šerpe ili bilo kakve čiste velike posude.  Gaza je idealno rešenje ali i krpa će poslužiti – živ sam dokaz ☺

Sada napravite svoj domaći sir tako što ćete ga ocediti kroz gazu.

Polako, postepeno kutlačom stavljajte usireno mleko u gazu.  Kada ste prebacili sve u gazu, tada polako uzmite krajeve gaze i podignite tako da počne da se cedi. Rukama nekoliko puta napravite poteze kao da sejete brašno.

Ako hoćete tvrđi sir, onda iscedite što više surutke. Ako hoćete mekši, onaj baš mladi sir, onda nemojte previše cediti. Najbolje je da zavežete gazu i okačite na oklagiju koju ćete staviti iznad duboke posude i staviti tako sir da se sam cedi. Ja sam rukama izvukla dosta sirila i na kraju stavila sir u cediljku i pustila još pola sata da se ocedi do kraja.

Kažu da je dobro da sir nakon ceđenja odstoji na sobnoj temperaturi pa tek onda da se stavlja u frižider. Količinu sira koji sam dobila na kraju nisam izmerila, ali mislim da je bilo oko 600-700 g, po mojoj slobodnoj proceni. To je to!

domaći sir

Prijatno! Vaša Mila

3 thoughts on “Kako da napravite domaći sir

  1. Sve je to dobro, i tačno, samo neki izrazi nisu odgovarajući, Na jednom mestu pominjete sirilo a mislite, valjda, na surutku. Sirilo je drugi naziv za maju. A tokom cedjenja sirnog gruša, kroz gazu, ili platnenu krpu, ne izlazi sirilo, nego surutka. To nije isto!

  2. Занима ме колико плаћаш литар млека? Претпостављам да га набављаш од сељака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.