Kako da napravite domaći vanilin šećer

Kako da napravite domaći vanilin šećer

vanilin-šećer

Ima tih nekih stvari koje su jednostavno bolje kada su domaće. Vanilin šećer je u samom vrhu tih stvari. Miris prave vanile je nezamenjiv i uvek ćete uživati u korišćenju ovog aromatičnog šećera. Skup je samo za prvi korak, a kasnije će vas koštati samo šećer i iskorišćene mahune vanile koje ćete ubacivati u teglu.


Nema specijalnog recepta niti nekih bitnih količina: jedan ili dva štapa vanile rasecite oštrim nožem po dužini, stavite u teglu, zatrpejte belim ili smeđim šećerom i to je to. Volim da stavim i beli i smeđi šećer jer zajedno daju savršen balans ukusa i arome. Kada utrošite šećer, dodajte novu količinu šećera, dobro protresite i ostavite nekoliko dana do sledećeg korišćenja. Svaku mahunu vanile koja vam ostane nakon korišćenja za neki drugi recept možete dodati u teglu. Za još lepši ukus i miris, dodajte kesicu kvalitetnog burbon vanilinog šećera s vremena na vreme.

Na ovaj način možete praviti aromatizovan šećer i sa drugim začinima: cimetom, kardamomom, karanfilićem… ♥

domaci-vanilin-secer

vanila-secer

vanilin-secer

Vaša Mila3 thoughts on “Kako da napravite domaći vanilin šećer”

  • Kako ti se ne zgrudva, tj. ne stvrdne šećer? Pravila sam ovako, od vanilin štapića kome sam iskoristila srž i nakon vrlo kratkog vremena šećer mi se skamenio. Morala sam da ga lupam, razbijam oštrim nožem itd. Bio je vrlo neupotrebljiv.

    • Veruj mi da mi se ni jednom nije stvrdnuo. Ne stavim ništa osim šećera (običnog i smeđeg) i vanile. Nekad dodam burbon vanilu iz kesice i to je to. Zgrudva se, ali nikad nešto mnogo, provučem kašiku i raspadne se grudva. Možda je fora u ovoj vakum tegli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.