Kako da napravite domaći vanilin šećer

vanilin-šećer

Ima tih nekih stvari koje su jednostavno bolje kada su domaće. Vanilin šećer je u samom vrhu tih stvari. Miris prave vanile je nezamenjiv i uvek ćete uživati u korišćenju ovog aromatičnog šećera. Skup je samo za prvi korak, a kasnije će vas koštati samo šećer i iskorišćene mahune vanile koje ćete ubacivati u teglu.


Nema specijalnog recepta niti nekih bitnih količina: jedan ili dva štapa vanile rasecite oštrim nožem po dužini, stavite u teglu, zatrpejte belim ili smeđim šećerom i to je to. Volim da stavim i beli i smeđi šećer jer zajedno daju savršen balans ukusa i arome. Kada utrošite šećer, dodajte novu količinu šećera, dobro protresite i ostavite nekoliko dana do sledećeg korišćenja. Svaku mahunu vanile koja vam ostane nakon korišćenja za neki drugi recept možete dodati u teglu. Za još lepši ukus i miris, dodajte kesicu kvalitetnog burbon vanilinog šećera s vremena na vreme.

Na ovaj način možete praviti aromatizovan šećer i sa drugim začinima: cimetom, kardamomom, karanfilićem… ♥

domaci-vanilin-secer

vanila-secer

vanilin-secer

Vaša Mila

3 thoughts on “Kako da napravite domaći vanilin šećer

  1. Kako ti se ne zgrudva, tj. ne stvrdne šećer? Pravila sam ovako, od vanilin štapića kome sam iskoristila srž i nakon vrlo kratkog vremena šećer mi se skamenio. Morala sam da ga lupam, razbijam oštrim nožem itd. Bio je vrlo neupotrebljiv.

    1. Veruj mi da mi se ni jednom nije stvrdnuo. Ne stavim ništa osim šećera (običnog i smeđeg) i vanile. Nekad dodam burbon vanilu iz kesice i to je to. Zgrudva se, ali nikad nešto mnogo, provučem kašiku i raspadne se grudva. Možda je fora u ovoj vakum tegli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.