Dulcey namaz

Nije lako sa svim ovim receptima koje pišem. Neki mi se posebno svide pa ih smažem sama. Posebno kada su na kašičicu ili za umakanje. To mi je slabost. Dulcey namaz će biti moj guilty pleasure zauvek. 

Ovo nije karamel sos koji smo do sada pravili, ovo je nešto potpuno drugačije. Drugačijih sastojaka, drugačije teksture i drugačijeg ali i dalje karamelastog ukusa. Za ukus karamele u ovom namazu zaslužna je jedna stvarno, stvarno posebna čokolada.

Karamelizovana ili Blond čokolada, kao i mnoge kul stvari, nastala je sasvim slučajno i to greškom Valrhoninog šefa Frederika. Legenda kaže da je jednom prilikom belu čokoladu kuvao predugo (vidite da se dešava čak i najboljima :)) i tako stvorio nešto toliko ukusno i divno, da mu hvala beskrajno. Dakle, da rezimiramo: blond čokolada je karamelizovana bela čokolada.

Pošto sam se sada ovako javno zahvalila dragom Frederiku, želim da se zahvalim i Chef Boutique ekipi koja nam je Valrhona čokolade donela u Srbiju. Hvala, ljudi, ruke vam se pozlatile, da ne kažem počokoladirale. Pored blond čokolade Dulcey, kod Chef Boutique u malim pakovanjima možete da kupite i druge Valrhona ukuse. Uskoro vam pokazujem i Valrhona Inspiration čokolade sa jagodom i marakujom kojima se beskrajno radujem.

Za ovaj recept vam j epotrebna blond čokolada Dulcey, kondenzovano mleko (naravno, zaslađeno) i praline pasta od pekan oraha koju možete i izostaviti. Ja sam je dodala za još bogatiji ukus. 

Ovaj namaz možete koristiti kao desert sam po sebi ili kao namaz za palačinke, kao umak za voće ili dodatak filovima za torte. Ako ga stavite u frižider, stegnuće se. Ali, pre korišćenja ga možete zagrejati na kratko da povrati divnu, svilenkastu teksturu.


Dulcey namaz

200 g zaslađenog kondenzovanog mleka
200 g Valrhona Dulcey blond čokolade
Prstohvat soli
40-50 g Eurovanille pekan paste

Priprema:

Kondenzovano mleko zagrejte na srednjoj jačini do ključanja. Budite jako pažljivi da mleko ne zagori. Mešajte sve vreme. U vruće kondenzovano mleko postepeno dodajte blond čokoladu sve vreme mešajući da se sjedine. Po želji, dodajte pralin pastu od pekan oraha i dobro izmešajte. Pasta u sebi ima mnogo ulja koje se izdvojilo pa ćete nakon ovoga još jednom zagrejati sve zajedno na srednjoj jačini, sve vreme mešajući, da biste postigli ujednačenu teksturu.

E, kada ste sve lepo inkorporirali, preručite u posudu za serviranje i to je to. Držite ga na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi a zatim, poklopite i držite u frižideru. Na sobnoj temperaturi će biti taman mek za mazanje na palačinke. U frižideru će se stegnuti, kao što sam rekla. Samo ga izvadite malo ranije ili zagrejte na srednjoj jačini da ponovo postignete mazivu teksturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.