Uskršnji venčići

Bože, daj mi snage da se do Uskrsa ne prejedem svih preleposti koje moram da pripremam ranije. Spasi me od mene same i zaštiti hranu svu. Koliko je neprimerena ova moja molitva, toliko je neprimereno i to što u svojoj kuhinji slavim Uskrs svakog dana od početka ovog meseca. Uskršnji venčići su jedan od prvih recepata koji sam vam spremila na temu Uskrsa. 

Moram da priznam da mi nije baš mnogo lako. Iako uživam, iako sam beskrajno inspirisana, iako se radujem bojama i ukusima, nije lako održati entuzijazam i na sam dan ovog praznika. Pa zato moram da doziram, da se ne predoziram Uskrsom i pre nego što nam dođe.

Znate i sami da Uskrs nike Uskrs ako na stolu nema rukom umešenog vrućeg svečanog hleba, pogače ili pletenice… Kod nas ne može da nema vrućeg hleba. Zato sam vam ovog puta spremila i nešto novo, za slučaj da vam je ponestalo ideja. Slatki venčići sa glazurom ili listićima badema. Divno gnezdo za ušuškavanje ofarbanih jaja i doček ukućana na doručku 🙂


Uskršnji venčići

170 ml toplog mleka
60 g šećera
1 kesica Dr.Oetker suvog pekarskog kvasca
60 ga putera sobne temperature
2 jajeta
1 kesica Dr.Oetker bourbon vanila aromatizovanog šećera
450 g mekog brašna T400
1 kašičica sitno rendane korice limuna

Glazura:
150 g šećera u prahu
2-3 kašike mleka, zavisno od gustine koju želite

Žumance + kašika mleka, za premazivanje
Dr.Oetker Dekor šarene mrvice

Listići badema
Šećer

Priprema:

Pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Dodajte preostale sastojke i zamesite meko testo koje se ne lepi za podlogu uz dodavanje brašna po potrebi. Formirajte kuglu i stavite u čistu posudu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temepraturi 2 sata. 

Nakon toga, rernu uključite na 180 stepeni a pleh (ili dva) obložite papirom za pečenje. Testo premesite pa podelite 8 jednakih delova. Svaki deo podelite na još dva. Rolajte svaki deo testa pa dva spajajate tako što ćete ih izuvijati. Spojite ih na krajevima da dobijete venčić i postavite na pleh sa papirom za pečenje. 

Premažite žumancetom koje ste razmutili sa kašikom mleka. Po želji pospite listićima badema i šećerom. Pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni. Za to vreme pripremite glazuru tako što ćete u šećer u prahu postepeno doddavati mleko dok ne dobijete gustinukoja vam odgovara. Vruće venčiće prelijte glazurom pa pospite šarenim mrvicama. U sredinu stavite ofarbano skuvano jaje.

Post je urađen u saradnji sa Dr.Oetker Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.