Farbanje jaja na prirodan način

Svako jaje na ovim slikama je savršen predstavnik ideje farbanje jaja na prirodan način. To znači da nisu korišćene boje ni za jaja ni za kolače, već potpuno prirodne namirnice koje ili imate u kući ili možete kupiti u svakoj prodavnici. Osim koprive, koju biste morali da naberete. Mada i nju možete zameniti spanaćem.

Ideja je bila da svakom načinu farbanja posvetim poseban blog post ali se plašim da će ih biti previše i zato ću ih ovde sažeti sve. Za svaki način farbanja sam koristila po dva bela jajeta i jedno obično braon jaje, da biste videli kako se boja prima na kojem jajetu.

Takođe, važno je da znate da boja postaje intezivnije kada se jaje ohladi i osuši. Sve ogrebotine koje vidite na jajima namerno sam pravila jer mi se dopada kako izgleda. To ću vam kasnije u tekstu i objasniti. Neće svako jaje primiti boju na isti način i naravno da što duže čelate, boje budu intezivnije.

Pogledajte i druge tekstove na temu farbanja jaja, sigurno će vam biti korisni:

  1. Kako da izbelite jaja
  2. Kako da išarate jaja prirodnim pčelinjim voskom
  3. Kako da ofarbate jaja u crvenom vinu
  4. Kako da išarate jaja penom za brijanje
  5. Razne ideje za farbanje jaja
  6. Kako da napravite bela akvarel jaja
  7. Kako da ofarbate jaja u lukovini

Farbanje jaja na prirodan način

Sledi pregled sa slikama i kratkim objašnjenjima kako se koja boja postiže.

Farbanje jaja u soku od borovnice

Za ovaj način farbanja je potrebno da operete jaja i postavite ih u šerpicu u kojoj ćete kuvati. Dodajte kašiku sirćeta i sok od borovnice da ih pokrije. Uključite ringlu na srednju jačinu da provri. Zatim, smanjite i kuvajte 25-30 minuta. Nakon toga izvadite jaja i pustite da se osuše.

Operite ih pod mlazom hladne vode i sunđerom, ako želite, po malo “zagrebite” da napravite šare. Jaje na kojem vidite tufnice je samo od sebe tako nastalo. To jaje je pre kuvanja bilo braon boje a druga dva su bila bela.

Farbanje jaja crvenim kupusom

Ovaj način bojenja jaja traži najviše strpljenja u smislu čekanja. Na slici je očigledno koje je jaje bilo braon boje pre kuvanja. Jedno od belih jaja sam pre kuvanja zavezala u gazu (kao kada farbamo jaja sa travkama pa vezujemo čarapu) da dobije šare. Operite jaja pre svakog farbanja.

U šerpu stavite pola glavice crvenog kupusa koji ste isekli na komade. Poređajte jaja preko, dodajte sirće i nalijte vodom da pokrije. Na srednjoj jačini pustite da provri a zatim smanjite jačinu i kuvajte 20-ak minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da se potpuno ohladi. Možete držati i preko noći za još intezivniju boju. Nakon stajanja operite jaja pod mlazom vode.

Farbanje jaja u čaju od hibiskusa

Ovde mi se jako dobalo koliko je intezivna siva boja ali i to što se lako skida sunđerom pa se mogu napraviti baš divne šare. Isto važi i ovde: operite jaja pre farbanja. U šerpu stavite jaja, sirće i nekoliko kesica čaja od hibiskusa. Kesice možete prethodno iseći i u šerpu izručiti samo čaj.

Kuvajte na srednjoj jačini da provri, zatim smanjite i kuvajte 20-ak minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se jaja ohlade u vodi. S vremena na vreme proverite kakva je boja, možda vam se dopadne i pre potpunog hlađenja. Nakon toga, pod mlazom hladne vode operite jaja.

Farbanje jaja korpivama

Za farbanje korpivom, spanaćem ili nekim drugim zelenišem takođe treba da budete strpljivi. Oprana jaja stavite u šerpu sa vodom i sirćetom. Stavite oko 3 pune šake kopriva (koristite rukavice) i pustite da provri na srednjoj jačini. Smanjite vatru i kuvajte 20-ak minuta.

Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno da se hladi na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Ja sam držala oko sat vremena, ali za intezivniju boju morate držati daleko više, pa je najbolje da ih ostavite preko noći. Nakon toga, jaja naravno operite pod mlazom hladne vode.

Farbanje jaja cveklom

Rekao bi čovek da ćemo dobiti neku finu roze boju, zar ne? 🙂 Postupak je i ovde isti kao sa kupusom i koprivom. Za intezivnije boje, držite duže. Kod mene je trajalo 1 sat nakon sklanjanja sa ringle.

Najdivniji momenat kod ovakvog farbanja jaja jeste što će svako jaje iz šerpe izaći baš onako kako je ono rešilo. Ne možete mnogo uticati na to da li će boje biti onakve ili ovakve. Samo se prepustite i uživajte u pripremi 🙂

Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.