Fileti skuše na brzinu

Fileti skuše su još jedna od smrznutih riba koje ću sigurno ponovo kupiti. Nemoguće je da svaki put odem na pijacu po svežu ribu, posebno što mi se pastrmka koju najčešće kupujem i ne jede baš svaki put a bude mi i mrsko da je čistim za Lenku pre obroka. Zato sve češće pribegavam zamrzivačima. Ovi fileti kupljeni su u Maxiju, brend je Premia i otprilike je oko 450 g ribe, ako se dobro sećam.

Polako izbacujemo meso iz svakodnevne ishrane. Shvatila sam da promene moraju da budu spore da bi zaista bile promene. Pre nekoliko meseci sam definitivno odustala od kupovine piletine. Kada je nabavimo na pijaci, kada je baš domaća, obavezno se kupi za supu, pilav i ostalo.

Ali, kupovina u buticima piletine više nije opcija i to baš nikakva! S vremena na vreme kupim celo omega pile u Maxiju koje mi se dopalo svaki put kada sam ga koristila jer ne smrdi na otrov nego je meso normalne boje i normalnog mirisa.

Svinjetinu, junetinu, teletinu s vremena na vreme uzmem u proverenim mesarama. Ali, najteže nam pada da iz frižidera izbacimo suhomesnato. Nisam u fazonu da izbacim sve što je životinjskog porekla iz ishrane ali bih izbacila što više industrijskih proizvoda. Uvek ću kupiti suvo meso od seljaka, da se razumemo. I domaća jaja i domaći sir. Ali, ne moram baš da plaćam aditive.

Tako da sada pokušavamo da postepeno promenimo način ishrane. Malim koracima, bez onog opterećujućeg pritiska u glavi i konstantnog osećaja krivice. Izbacili smo meso, ubacili smo više salate. Jedemo više ribe na nedeljnom nivou. Sendviče, daj nam bože strpljenja da istrajemo, pravimo sa tunom iz salamure, sirom, povrćem… I to sve u razmaku od nekoliko meseci.

To je za mene najvažnije. Nismo danas odjednom rešili da nećemo više nikada pojesti ništa što ne valja, nego menjamo namirnicu po namirnicu kada naiđe momenat da možemo to da uradimo bez posebnog opterećenja.


Fileti skuše na brzinu

fileti skuše, odmrznuti i osušeni ubrusom
maslinovo ulje
so, biber
limun, kriške ili sok

Priprema:

Recept ne može da bude jednostavniji, obećavam! Filete skuše operite i osušite ubrusom. Stavite ih u posudu za pečenje koju ste prethodno premazali sa malo maslinovog ulja. Preko stavite kriške limuna, posolite i pobibertite pa prelijte maslinovim uljem.

Pecite 30-ak minuta u rerni zagrejanoj na 210 stepeni, bez pokrivanja. Nakon pečenja, sačekajte 5-6 minuta, pa tek onda služite ribu. Odlična je uz pečeno povrće i svežu salatu.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.