Fokača

Fokača

Ne mogu da napišem post o tome kakao se pravi fokača a da se makar u neku ruku ne dotaknem i onog mog testa za picu koje već godinama isprobavate i volite a koje je, složićete se, najjednostavnije ikada. Od onog čuvenog testa za picu sa jogurtom koje je bukvalno svaka kuća pravila devedesetih, preko recepata koji su tražili makar mleko, ako ne i jaja, najzad smo došli do onoga što je sama suština pica testa – voda, kvasac, brašno. Sveto trojstvo koje se može transformisati na milion različitih načina. 

Just for fun, rešila sam da ovu predivnu, premirisnu i premekanu fokaču napravim upravo od mog testa za picu koje svi toliko volimo. Isti odnos namirnica ali drugačiji način pripreme uz korišćenje sjajnog Danubius pizza brašna. Od njega možete praviti najrazličitije pice ali i mnogo drugih testa. Nemojte da vas pizza u nazivu ograničava, igrajte se i isprobavajte.

Za pripremu fokače potrebno je malo strpljenja, ali samo u vidu vremena koje vam je  potrebno da je sačekate. Sama priprema je sve samo ne komplikovana i ako se pridržavate mojih smernica, nema gde da omane. Prvo ćete izmešati sve sastojke i ostaviti ih da narastu. Zatim ćete ispreklapati testo, opet ostaviti da narasta, ponovo ispreklapati, nakon toga prebaziti u posudu za pečenje, ponovo ostaviti da narasta, zatim izbockati prstima i za kraj ostaviti da još jednom naraste pre pečenja. Rezultat je mirisna (ali stvarno mirisna) fokača koja je unutra vazdušasta i mekana a spolja ima blago hrskavu koricu. Ako je ohlađenu uvijete u papir za pečenje i sutradan će biti podjednako ukusan i lepa. 

Pica ne mora da bude jedina stvar koju pripremamo od omiljenog pica testa 🙂


Fokača

300 ml tople vode
7 g suvog kvasca
½ kašičice šećera
450 g Danubius pizza brašna
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
50 ml maslinovog ulja, za prelivanje
Krupna morska so, za posipanje

Priprema:

Pomešajte toplu vodu sa kvascem i šećerom. Dodajte maslinovo ulje, brašno i so pa sjedinite sve sastojke u jako meko testo koje se lepi za ruke. Nemojte dodavati brašno. Prelijte testo sa kašikom maslinovog ulja i razmažite ga sa svih strana. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da narasta 1 sat. Zatim, mokrim rukama izvucite jedan kraj testa pa ga preklopite ka sebi. Uradite tako sa sve četiri strane testa. Najbolje je da pogledate reel, kako bi vam bilo jasnije. Kada ste preklopili testo 4 puta, okrenite ga i ostavite pokriveno folijom da narasta još 40 minuta. Ponovo, mokrim rukama preklopite testo sa sve četiri strane i ostavite da odmara 40-ak minuta. 

U posudu za pečenje (25×30 cm) koju ste obložili papirom za pečenje sipajte malo maslinovog ulja pa preko stavite testo koje ste vlažnim rukama uzeli iz činije. Malo rastanjite pa pokrijte prozirnom folijom i ostavite da stoji 1 sat. Zatim, bogato prelijte testo maslinovim uljem pa nauljite ruke i onda prstima nežno bockajte testo da ima što više rupica. Pospite morskom solju i tako ostavite da stoji makar 30-ak minuta na sobnoj temperaturi. Rernu uključite na 230 stepeni i ostavite je da se dobro zagreje. Pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni. Nakon pečenja, ostavite fokaču da se prohladi 10-ak minuta pa je secite i poslužite. 

Šema narastanja:

  1. Formiranje testa – narastanje 1 sat
  2. Preklapanje testa – narastanje 40 minuta
  3. Preklapanje testa  – narastanje 40 minuta
  4. Prebacivanje testa u nauljeni pleh – narastanje 1 sat
  5. Prelivanje uljem i bockanje – narastanje 30 minuta
  6. Pečenje

Post je urađen u saradnji sa Danubius.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.