Grčka feta sa biljem u maslinovom ulju

feta u maslinovom ulju

Grčka feta je nešto što uvek imam u frižideru i uglavnom je poslužim uz meze, standardno. Ali, volim ponekad da je okupam u bilju i maslinovom ulju. Da, baš da je okupam. Ovaj recept je inspirisan jednim lepim jelom koje priprema mamina prijateljica a to je sir sa mirođijom. Odavno sam ga jela prvi put, baš odavno. Nedavno smo u njenom dvorištu zamezili baš taj sir ali sa dodatkom mladog luka. Bilo je jako lepo i toliko nedoljivo da sam od tada nekoliko puta pripremala varijacije na temu.

Ovde je divno što zaista možete staviti bilo šta od začinskog bilja a da budete sigurni da će biti ukusno. Sa svežom mirođijom, svežim bosiljkom, vlašcem…nema greške. Ali, sveža nana je nešto posebno, koliko god volim sve druge travkice. Tako da obavezno isprobajte baš ovako kako sam pripremila a onda posle sebi napravite kombinaciju po vašem guštu.  Takođe, umesto fete možete koristiti bilo koji domaći sir koji je malko stariji. Ono što ne smete izostaviti to je zeleniš – pa makar bio samo jedne vrste.


Grčka feta sa biljem u maslinovom ulju

500 g Maxi grčke fete
2-3 mlada crna luka
Sveži vlašac, po ukusu
1-2 čena belog luka
½ kašičice bibera
Maxi mirođija, po ukusu
Dosta sveže nane, Maxi pijaca
Maxi ekstra devičansko maslinovo ulje

Priprema:

Feta sir izmrvite u većoj činiji. Crni mladi luk očistite, operite a zatim iseckajte na kolutove. Vlašac operite pa iseckajte na sitno. Takođe, beli luk iseckajte na sitno ili usitnite u gnječilici za beli luk. Dodajte sitno seckanu svežu nanu, biber, mirođiju i nalijte dosta maslinovog ulja. Izmešajte pa poslužite. Za mene je ovo najukusnije kada je na sobnoj temperaturi, ali možete ga čuvati u frižideru nekoliko dana u zatvorenoj posudi.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.