Gulaš od leblebija

Odavno sam htela da pripremim gulaš od leblebija! Uvek mi je falila ta ćorizo kobasica i zbog toga nepogrešivo odustanem jer volim neke stvari da isprobam baš onako kako je namenjeno u originalu. E, onda su mi stigli proizvodi sa Farme Lazarević – divna peglana kobasica i mini kobasičice od ovčijeg mesa.

I predomislim se ja! Za peglanu sam unapred znala da nema šanse da je stavim u bilo koje jelo jer je za takav specijalitet jednostavno greota to uraditi. Kobasičice sam probala, dopale su mi se mnogo i morala sam da smislim gde bi se dobro uklopile a da jelo bude zanimljivo i nesvakidašnje. Ipak predstavljam domaće proizvođače i želim da pokažem koliko daleko u svet mogu otići, recept mora da bude kul 🙂

I savršeno mi se uklopi taj gulaš od leblebija. Ne zato što mi je bitno da jedem leblebije već samo zato što sam želela recept koji izlazi iz naših ovkira. Čuj, gulaš od leblebija. Ali, ako vam kažem da je to jedan od najboljih obroka koje sam pojela u poslednje vreme? Pikantno jelo sa malkice fantastičnog mesa u vidu kobasice – pa ne može da bude loše!

Farma Lazarević je još jedna divna porodična priča kojoj ćemo skinuti kapu. Ja se divim svima koji se uhvate u koštac sa ovakvim poslom. Lazarevići na svojoj farmi gaje ovce a pored toga proizvode i neke jako karakteristične proizvode od ovčijeg ali i od kozijeg mesa. Peglana kobasica je jedna od njih.

Peglanu ćete iseći na tanke, tanke, tanke šnite i grickati uz ostalo meze ili rakijcu. Ili pivce? Ili vince? Šta vam drago! Ne znam da li imamo neki proizvod od mesa u Srbiji na koji treba više da budemo ponosni!

Po onome što sam ja shvatila peglana kobasica se može praviti od raznog mesa ali postoji jedno važno pravilo – svinjsko meso se nikada ne koristi. Kombinacija dve ili tri vrste mesa je najbolja opcija koja u spoju sa različitim začinima i travkama daje specifičan ukus peglane (koji je opet drugačiji od proizvođača do proizvođača jer svako ima svoju recepturu).

Mesom se puni goveđe crevo, veže se na dva kraja a zatim okači u obliku potkovice. Zrenje kobasice traje oko mesec dana na hladnom i suvom vazduhu s tim što se svakog dana postepeno istiska vazduh da bi se na kraju dobio karakterističan oblik po kojem je ovaj specijalitet poznat.

Moram da napomenem da je Pirotska peglana kobasica geografski zaštićena ili je u procesu zaštite geografskog porekla (nisam sto posto sigurna) i pravi se isključivo tokom ledenih zimskih meseci na suvom Staroplaninskom vazduhu i to od grla koja su isključivo rasla na Staroj planini.

Porodica Lazarević je svesna da njihov proizvod nije originalna Pirotska peglana kobasica već da je to “samo” peglana kobasica od čistog ovčijeg ili kozijeg mesa. Njihova farma se nalazi u Kolubarskom okrugu i kobasice suše na drugi način, pa vas molim da se u komentarima ne bavimo objašnjavanjima na tu temu.

Pored peglane kobasice, u ponudi imaju i Kobasičice koje su napravljene od ovčijeg mesa uz dodatak loja. To ćete prepoznati po težem ukusu kada ih probate ali i po tome što će ovom našem gulašu od leblebija dati savršen šmek kakav ne može da da ni jedna druga kobasica. Izvinite, Španci, ali razbili smo vas 🙂

Da naručite ove fantastične proizvode, kontaktirajte Farmu Lazarević direknto na njihovoj Instagram stranici: FARMA LAZAREVIĆ.


Gulaš od leblebija

400 g kuvanih leblebija
1 glavica crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
1 crvena paprika, opciono
1 list lovora
1/2 kašičice dimljene ili obične ljute papirke
1/2 kašičice tucane paprike
so i biber, po ukusu
600 ml vode
1 puna kašika koncentrata od paradajza
100 g Lazarević kobasičica
peršun, za serviranje

Priprema:

Odmah da vam kažem da mene mrzi da leblebije potapam preko noći i kuvam dva sata, tako da olakšam sebi kada god mi trebaju i kupim ljudski teglu skuvanih leblebija. Mislim da se zovu nešto tipa “Oh la la”, ali nemojte me držati za reč i kupite koje god vam odgovaraju. Dakle, 400 g skuvanih i oceđenih leblebija.

Zagrejte maslinovo ulje pa propržite sitno seckani beli i crni luk, nekoliko minuta uz mešanje. Dodajte papriku isečenu na kockice pa opet pržite nekoliko minuta uz mešanje. Dodajte kobasičice koje ste isekli na manje komade i pržite minut-dva uz mešanje.

Dodajte lovorov list i ostale začine, dodajte koncentrat paradajza i leblebije pa sve zalijte vodom i pustite da provri. Smanjite jačinu vatre na srednju pa kuvajte dok ne ispari skoro sva tečnost. Sklonite sa vatre, dočinite ukoliko je potrebno i poslužite!

Post je bez honorara urađen u saradnji sa Farma Lazarević.

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Gulaš od leblebija

  1. Danas ću da isprobam Vaš recept jer smo od prijatelja dobili leblebije.
    S obzirom da rado kuvam razne gulaše i paprikaše ja znam “kad ću”, ali zbog onih manje vičnih kuvanju napišite u receptu kad dodajete leblebije.

    S poštovanjem
    branislavb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.