Hleb koji se ne mesi

Hleb koji se ne mesi

Ovo je operska arija za one koji vole pravi domaći hleb. Prva stvar koja mi je pala na pamet kada sam izvadila pečen hleb iz rerne jeste da želim da imam sopstvenu pekaru gde ću praviti samo ovakve hlebove. Ah!

Danas ga pravim ponovo, da utvrdim gradivo. Evo ga peče se i narasta iz minuta u minut. Divan prizor! Mrzela bih rerne da im nisu izmislili staklena vrata kroz koja možeš sve da vidiš 🙂

Juče nam se na blogu predstavila Mali Iv, devojka koja stoji iza bloga Slurp-O-Rama & Cutensils. Spremila nam je Zucchini picu, mirisnu i divnu pa ako vam treba inspiracija za subotnji večernji snek, ja vam je   iskreno preporučujem.

Recepata za hleb koji se ne mesi imali milion. Nisam se mnogo bavila svakim od njih, jednostavno sam izabrala jedan i njega sledila uz minimalne izmene. Ispostavilo se da više ni ne želim da isprobavam druge recepte – ovaj je naprosto savršen!

Za pripremu ovog hleb potrebno je 15 sati. I nemojte da vas to uplaši jer osim čekanja koje ni ne mora da bude jako zamorno jer 12 sati prođe tokom noći, pa njih ni ne osetite.

Ako želite da imate hleb za ručak, najbolje je da testo spremite dan ranije otprilike oko 8 ili 9 sati uveče. Računajte da testo narasata cele noći, tj. 12 sati pa se premesi i narasta još 2 sata. Pečenje traje 45 minuta, pa možete sebi da organizujete i kasni doručak 🙂


Sastojci:

3 šolje (za čaj) T500 brašna

1 i 1/2 šolja vode

na vrh kašičice suvog kvasca

1 puna kašičica soli

Priprema:

Uveče oko 20h pomešajte sve sastojke u velikoj činiji pa varjačom sjedinite u jednoličnu smesu. Posudu dobro zatvorite prijanjajućom folijom, pokrijte krpom i ostavite da narasta preko noći. Sutradan, u 8h (računam na vas da ćete ustati rano) dobro pobrašnite radnu površinu pa na jnu izručite testo uz pomoć varjače – laganim pokretima da ne biste ubili mehuriće. Izručeno testo pospite brašnom pa vrhovima prstiju lagano navlačite testo od spolja ka unutra tek toliko da potpuno bude obloženo brašnom i da se nigde ne lepi; taj proces traje 3 minuta. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara 15 minuta. Kada se testo odmorilo prebacite ga na kuhinjsku krpu dobro posutu brašnom pa preklopite  drugom krpom i ostavite da odmara 2 sata. 30 miuta pre nego što je odmaranje testa gotovo uključite rernu na 250 stepni i u nju odmah stavite posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći hleb. Ja koristim vatrostalnu činiju ovalnog oblika. Kada je testo gotovo, izvadite posudu iz rerne i u prebacite testo u nju uz pomoć krpe na kojoj se odmaralo. Držite krpu na dva kraja pa prenesite testo iznad posude i preručite. Nije bitno ako se testo izgužva ili bude nepravilnog oblika. Baš ti nedostaci će kasnije tokom pečenja biti ono pravo, rustično i domaće. Pecite hleb poklopljen 30 minuta pa sklonite poklopac i pecite još 15 ili 20 minuta. Ostavite hleb da se hladi barem 30 minuta pre sečenja jer proces kuvanja do tada još uvek traje.

Pretpostavljam da na ovaj način može da se priprema i hleb od drugih vrsta brašna, pa ću to sigurno isprobati i preneti vam utiske 🙂

*Edit: 

Hleb možete praviti i od integralnog brašna po istom receptu. Evo kako je meni ispao:

Prijatno! Vaša Mila!22 thoughts on “Hleb koji se ne mesi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.