Hleb sa maslinama

Hleb sa maslinama

Verujte mi, ovaj hleb vam je potreban! Toliko vam je potreban da sam sigurna da ćete mi se zahvaliti kasnije. To vam je hleb sa maslinama, ali ne bilo kakvim maslinama. Ne, ne, nego sa fino začinjenim maslinama koje će hlebu dati još dodatnih slojeva ukusa i mirisa. Ne o do lji vost. Priprema hleba je krajnje jednostavna, ali ima nekoliko malenih caka koje možda naše mame nisu praktikovale a potpuni su game changer. Ja ću vam te cake ovde lepo pokloniti. Znam da ćete ih obožavati!

Ako imate dovoljno sreće u životu da živite negde blizu Maxija koji ima Excellent TAPAS program, toplo vam preporučujem da odmah trknete po neke od preukusnih maslina koje imaju u ponudi i odmah zamesite hleb. AS uz hleb dodajte šta god želite. Moram reći da je vaj humus sa cveklom preukusan i da je baba ganuš sa tahinijem vredan probanja. Kada vam je na brzinu potrebno lepo meze, znate šta vam je činiti.


Hleb sa maslinama

550 g Maxi glatkog T500 brašna
1 i ½  kašičica soli
1 kesica Maxi suvog kvasca
370 ml tople vode
Excellent Tapas masline sa belim lukom i peršunom
Excellent Tapas kalamata masline sa balzamiko sirćetom, crnim lukom i peršunom
Excellent Tapas ementaler kockice

Za serviranje:
Excellent Tapas svinjska panceta
Excellent Tapas humus sa cveklom
Excellent Tapas baba ganuš sa tahinijem

Priprema:

Pomešajte brašno i so, a zatim dodajte toplu vodu i kvasac. Zamesite u meko testo i ostavite da narasta, da udvostruči volumen. Zatim, vlažnim rukama premesiti tako što ćete razvlačiti testo sa četiri strane ka unutra. Pokrijte i ponovite narastanje. Ponovo premesite na isti način, formirajte loptu i ostavite sa strane. Rernu zajedno sa posudom sa poklopcem zagrejte u rerni na 240 stepeni. 

Zatim, iseckati masline na komadiće. Izručite testo na vlažnu radnu površinu, poravnati vlažnim rukama u pravougaonik, posuti seckanim maslinama i kockicama ementalera po želji, pa zatvoriti preklapanjem ivica na unutra. Zatim urolajte hleb od sebe tako da dobijete loptu. Povlaćeči je dlanovima prema sebi, kao da je gulite sa površine, formirajte čvršću loptu. Pogledajte reel za jasnije objašnjenje. Formiranu loptu posuti brašnom u tankom sloju pa staviti  na papir za pečenje i staviti u zagrejanu posudu za pečenje. Ubaciti kocku leda pored papira (tako da ne dodiruje testo), poklopiti i staviti u rernu na 240 stepeni, 20 minuta. 

Nakon toga, skloniti poklopac, smanjiti jačinu rerne na 200 stepeni i peći još 35 minuta. Ispečen hleb ostavite da odmara makar sat vremena, pre sečenja. A nakon toga ga poslužite uz zakusku po vašem ukusu.

Post je urađen u saradnji sa Maxi.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.