Hleb sa semenkama

Falilo nam je nekog lepog hleba na blogu, zar ne? Odavno nisam ništa ovako spremala i baš sam se radovala pripremi ovog recepta. Ovo vam nije najzdraviji hleb sa semenkama na svetu, ali za mene je svaki domaći hleb zdrav samim tim što je napravljen u kuhinji od potpuno čistih sastojaka. 

Ovaj hleb pripremom podseća na hleb koji se ne mesi, ali videćete da se ipak malo mesi (mada minimalno). Zamesićete testo sasvim kratko, da se sjedini, staviti u posudu da narasta dva sata, preručiti u zagrejanu posudu za pečenje, peći malo sa poklopcem i malo bez poklopca.
I ima jedna caka – moraćete da sačekate da hleb ohladi makar malo da biste ga sekli. Znam da vam ovo teško pada, ali šta da vam kažem, poslušajte me i zahvalićete mi later 🙂 Hleb sam pravila po ovom receptu, ali na malo drugačiji način.


Hleb sa semenkama

350 ml tople vode
1 kašika suvog kvasca ili polovina kocke svežeg
1 kašičoca smeđeg ili belog šećera
400 g brašna
1 kašika soli
60 g ražanog brašna
30 g ovsenih pahuljica
Suncokret, golica, lan, susam

Priprema:

U posudu sipajte vodu, kvasac i šećer. Dodajte sve preostale sastojke i zamesite testo. Uz dodavanje minimalno brašna na radnoj površini testo formirajte u loptu. Stavite u čistu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom dva sata. 

Posudu za pečenje sa poklopcem grejte u rerni na 220 stepeni oko 30 minuta. U međuvremenu u veliku činiju stavite papir za pečenje pa izručite naraslo testo u što manje poteza. U vruću posudu stavite testo sa papirom za pečenje. Preko stavite razne semenke i blago ih pritisnite prstima u testo da se zalepe. Poklopite posudu pa pecite 20 minuta na 220 stepeni. Sklonite poklopac pa pecite još 30 minuta na 200 stepeni. Pre sečenja hleb obavezno prohladite, makar 30-ak minuta.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Hleb sa semenkama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.